Вітальне слово Предстоятеля УПЦ організаторам, учасникам та гостям VІ міжнародної науково-практичної конференції «Духовна і світська освіта: історія взаємовідносин – сучасність – перспективи»

Ваше Високопреосвященство!
Дорогий Владико Ректоре!
Возлюблені у Христі отці, брати і сестри!

Дозвольте привітати усіх вас з відкриттям наукової конференції, яка вже вшосте збирає в стінах Київської духовної академії науковців, викладачів та студентів як духовних, так і світських навчальних закладів.

У 2014 р. цей науковий форум присвячено 150-річчю з дня народження видатного вченого і педагога, професора Київської духовної академії протоієрея Федора Титова. Отець Федір зробив визначний внесок у вивчення історії Православної Церкви в Українських землях. Ним було віднайдено та введено до наукового обігу численні документи з церковної історії України. В його наукових студіях особливе місце займало вивчення історії славетного Києво-Печерського монастиря. Однак, ще більший внесок він зробив у вивчення минулого Київської академії.

На початку XX ст. під час підготовки до святкування 300-річчя Київської духовної академії отець Федір брав активну участь в реалізації ювілейних наукових проектів. Зокрема, ним були підготовлені до друку п’ять томів документів, які охоплюють історію Академії з кінця XVIII і до середини XIX ст. Він є автором відомої «Історичної записки» про КДА. Також отець Федір збирав матеріали для біографічного словника випускників КДА. Перша світова війна не дозволила закінчити цю роботу. Та і сам ювілей не був тоді відсвяткований належним чином.

Події революції та громадянської війни докорінно змінили життя отця Федора. З 1919 р. він опинився в еміграції, мешкав у Сербії, де був професором Богословського факультету Белградського університету.

Сьогодні Київська духовна академія готується відзначити 400-річчя свого історичного шляху. Для нас вкрай важливо, що напередодні цього ювілею ми святкуємо 150-річчя протоієрея Федора Титова – людини, яка мала безпосереднє відношення до підготовки ювілейних заходів століття тому. Ми перекидаємо місток у минуле, аби збагатити себе, збагатити сучасні Київські духовні школи.

Хочу побажати усім учасникам конференції плідних наукових дискусій та благодатних успіхів у вивченні як минулого, так і актуальних проблем сьогодення нашої Церкви.

+ОНУФРІЙ
МИТРОПОЛИТ КИЇВСЬКИЙ І ВСІЄЇ УКРАЇНИ,
ПРЕДСТОЯТЕЛЬ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Просмотров: 60

Залишити відповідь