КИЇВ. Предстоятель Української Православної Церкви нагородив Надзвичайного і Повноважного посла Республіки Білорусь Валентина Величка орденом Ярослава Мудрого

13 листопада Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій  у своїй резиденції на території Києво-Печерської Лаври зустрівся з  Надзвичайним і Повноважним послом Республіки Білорусь в Україні Валентином  Величком.

Білорусь — одна з найближчих до України країн, з якою нас об’єднує і спільна віра, і спільна історія. Довгі роки і століття братнього перебування у складі Київської Русі, Великого князівства Литовського, Російської імперії та Радянського Союзу згуртували наші народи, православні святі і святині України та Білорусі стали переконливим свідченням вікової українсько-білоруської дружби та християнської єдності.

Предстоятель нашої Церкви відвідував Білорусь та її православні святині ще будучи студентом Московської духовної семінарії, неодноразово приїжджав до братньої країни, коли вже ніс послух у Троїце-Сергієвій Лаврі. І кожен раз був вражений гостинним прийомом і смиренною вірою білорусів. «Щоправда, — зазначив Блаженніший Митрополит Онуфрій, — коли ми переїжджали із Жирович до Вільнюса, завжди кидалися в очі розбиті білоруські дороги. Тепер картина зовсім інша — білоруські дороги дивують усіх своєю якістю, а це означає, що піднімається загальний рівень життя сучасних білорусів».

Посол Білорусі в Україні пан Валентин Величко розповів Блаженнішому Митрополиту Онуфрію про сьогоднішній стан білорусько-українських політично-економічних та культурно-духовних відносин і запевнив, що вони і надалі будуть укріплятись: «Білорусь сьогодні підтримує територіальну цілісність України і вважає неприпустимим використання своєї території у можливих військових операціях з боку будь-якої іншої сторони».

За вагомий внесок у розвиток білорусько-українських відносин та за заслуги перед Церквою Його Блаженство нагородив Валентина Володимировича Величка орденом Української Православної Церкви святого благовірного київського князя Ярослава Мудрого, а Ольгу Яківну Величко — дружину і вірного соратника пана посла — орденом святої благовірної рівноапостольної княгині Ольги.

На зустрічі також  взяв участь  митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, який є білорусом за походженням і за роки служіння в Українській Православній Церкві теж багато потрудився для зміцнення українсько-білоруських братерських відносин.

Просмотров: 834

Залишити відповідь