КИЇВ. Депутат Парламенту Німеччини про дії розкольників в Україні: Як можуть таке робити люди з Хрестом у руках?!

9 грудня, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбулась зустріч представників німецького Бундестагу з головою Синодального інформаційного відділу, єпископом Ірпінським Климентом. Депутати на чолі з паном Петером Гаувайлером, що представляли підкомітет з питань зовнішньої політики у сфері культури та освіти, цікавились обставинами місії УПЦ в українському суспільстві. У зустрічі також взяв участь співробітник Синодального відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ С.М. Бортник.

Відповідаючи на запитання закордонних гостей, єпископ Климент розповів про сучасний стан державно-церковних та міжцерковних процесів в Україні. Він наголосив, що в сучасних соціально-політичних умовах Українська Православна Церква, як найбільша українська релігійна спільнота, живе проблемами свого суспільства та страждає зі своїми співвітчизниками. Владика процитував слова Блаженнішого Митрополита Онуфрія про те, що єдиною причиною як внутрішнього неспокою людини, так неспокою у суспільстві є гріх. Церква є рушійною силою у боротьбі із гріхом, залишаючись поза бар’єром політичної конфронтації.

Голова Інформаційного відділу підкреслив, що розпалювання міжконфесійної ворожнечі, спровоковане схизматичними релігійними течіями та представниками радикал-націоналістичних партій, є серйозним викликом для перспективи європейської інтеграції України. Він закликав європейських політиків сприяти діяльності міжнародних моніторингових місій, фіксуючих стан релігійної свободи.

Єпископ Климент відповів на питання, які стосувалися пошуку шляхів єднання українського Православ’я. Він наголосив, що УПЦ завжди закликала всі релігійні організації, що не мають єдності не лише із нею, але й із Вселенським Православ’ям, до найшвидшого відновлення цієї єдності. Неприйнятною є стратегія політичного тиску на УПЦ з метою її приєднання до так званого Київського патріархату. Адже наслідком цього буде неминуча втрата легітимності найбільшої Православної Церкви України в очах світової православної спільноти та самоізоляція українського Православ’я. Така перспектива не відповідає процесам активної консолідації, що відбуваються на європейському континенті.

У свою чергу, представники Бундестагу наголосили, що для Німеччини важливою сферою міжнародної співпраці є сприяння діалогу між різними церковними спільнотами. Це обумовлене тим, що найбільші німецькі партії прагнуть до об’єднання Європи саме на консервативних засадах. Німецькі політики підкреслили конструктивність прагнення УПЦ сприяти єднанню українського суспільства і надалі залишатися важливою консолідуючою силою.

Знаючи про непоодинокі випадки силових дій та утисків щодо віруючих УПЦ збоку схизматичних течій, пан Петер Гайвайлер наголосив: «Як можуть таке робити люди з Хрестом у руках?!»

 

Просмотров: 1230

Залишити відповідь