Блаженніший Митрополит Онуфрій: Обмеження постом своєї плоті допомагає відчути духовний світ

8 лютого, у Неділю про блудного сина під час Божественної літургії в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звернувся до пастви зі словами проповіді.

«Гріх – це життя поза Богом», – наголосив Блаженніший владика, а тому життя у вдалині від Бога, сповнює людину скорбот, які змушують її навернутися до батьківського дому – Святої Церкви.

Розмірковуючи над недільним Євангелієм, Предстоятель зазначив, що Господь бажає аби ми добровільно почали себе стримувати від тих розваг, які невідповідають Закону Божому та несуть шкоду для людини. Свідоме та добровільне сприйняття посту, як шляху навернення до Бога є результатом відчуття власної духовної недосконалості. Ця недосконалість у свою чергу є наслідком неуважного ставлення до потреб власного тіла, котре є вмістилищем душі. За словами Його Блаженства, через непомірність у вживанні їжі людська плоть стає непроникною для духовного світу і тому душі стає важко його сприймати. «Коли ж людина починає постом обмежувати свою плоть, вона стає такою, що душі нічого не заважає відчувати духовний світ», – зазначає Блаженніший Митрополит. Саме сприйняття духовного світу є головною запорукою повернення християнина до батьківського дому, про який розповів Спаситель з своїй притчі. «…Постом ми повинні прийти в себе… Знайти в собі рішучість встати та піти», – наголосив Предстоятель.

 

Просмотров: 1170