КИЇВ. В День визволення Болгарії від османського ярма була звершена літія за спочилими воїнами

3 березня, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія була звершена літія за загиблими воїнами у часи Російсько-турецької війни (1877-1878 рр.).

Заупокійне богослужіння було звершене біля пам’ятного хреста, що встановлений на території старовинного військового кладовища в Печерському районі (пер. Звіринецький, 14). Цей хрест знаходиться біля братської могили, де були поховані російські воїни та болгарські ополченці, які спочили від ран у Київському госпіталі в 1878 році. Захід було присвячено Дню визволення Болгарії від османського ярма. Літію очолив вікарій Київської єпархії єпископ Бородянський Варсонофій у співслужінні благочинного Другого лікарняного благочиння протоієрея Геннадія Батенка та благочинного Воскресенського кафедрального собору протоієрея Павла Білого. На заході були присутні Надзвичайний і Повноважний посол Болгарії в Україні Красімір Мінчев, а також представники Товариства дружби «Україна –Болгарія», представники болгарського дипломатичного корпуса та культурних організацій столиці.

Виступаючи перед зібранням, Красімір Мінчев згадав не тільки загиблих у болгарському ополченні, але відмітив ключову роль слов’янських воїнів: українців, росіян, представників інших національностей, у визволенні Балкан від османського ярма. Він також підкреслив важливість відродження пам’ятного хреста на кладовищі, яке довгі роки було забутим. Панахиди та літії біля цього місця останніми роками стали традицією. «Болгарський народ дякує усім воїнам, які поклали свої життя за незалежність Болгарії», – відзначив пан посол.

У пам’ять про героїв національно-визвольного руху єпископ Варсонофій виголосив проповідь, в якій від імені Української Православної Церкви привітав присутніх з національним святом Болгарії. Владика особливо відмітив, що події на Балканах кінця ХІХ століття є також загальною історією для всіх слов’янських народів. Ці події є частиною духовної й історичної пам’яті українського народу. Після покладання квітів до хреста, в небо були урочисто випущені білі голуби, як символ душ загиблих воїнів. Дітьми були прочитані вірші українською та болгарською мовами, присвячені героїчним подіям минулого.

Інформаційна довідка: День визволення Болгарії від османського ярма святкується кожного року 3 березня. У цей день 135 років тому (3 березня 1878 року) між Російською та Османською імперіями було підписано Сан-Стефанський мирний договір, що поклав кінець кровопролитної російсько-турецькій війні 1877-1878 рр., за підсумками якої Болгарія, Сербія, Чорногорія та Румунія отримали свою незалежність.

Просмотров: 834