КИЇВ. Неділя 3-тя Великого посту: Хрестопоклонна. Предстоятель звершив Літургію в Києво-Печерській Лаврі

15 березня, у Неділю 3-тю Великого посту, Хрестопоклонну, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Його Блаженству співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній; єпископи: Макарівський Іларій і Банченський Лонгин, а також духовенство монастиря.

Перед Божественною літургією Його Блаженство звершив чин постригу у читці вихованців випускного курсу Київської духовної семінарії.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словами проповіді про значення Животворящого Хреста у сучасному житті кожного православного християнина: «Ми вшановуємо Хрест Господній, кланяємось перед ним і цілуємо його, отримуючи від нього ту духовну силу, яка необхідна нам, щоб гідно пройти свій життєвий шлях».

Далі Його Блаженство нагадав, що в першу неділю Великого посту Церква святкувала Торжество Православ’я, як свідчення неухильного дотримання настанов святих отців і спасительних традицій православної віри, в другу ж — пам’ять святителя Григорія Палами, який довів Божественне походження фаворського світла, що бачили від Христа апостоли на Фаворі. Саме фаворське світло свідчить нам, що наш Творець є Вищим Розумом, Досконалим Духом, Любов’ю і Світлом; всі ці якості належать до Божественної природи, і ті люди, які намагаються зберегти себе від гріха і перебувають у виконанні заповідей Божий, можуть стати споглядачами цього дивного Божественного світла і в цьому земному житті, й у житті вічному.

Розповідаючи про походження Чесного Хреста Господнього та його силу, Блаженніший владика зазначив: «Коли людина довго іде пустелею, вона знемагає і шукає, на що б опертись. Ось такою опорою, як жезлом чи посохом для подорожнього, під час подвигу Великого посту і є для нас Животворящий Хрест Господній».

Порівнюючи Животворящий Хрест Господній також із духовною зброєю для кожного християнина, Предстоятель наголосив на тому, що ним треба вміти правильно користуватись, як і справжньою зброєю. Головне, щоб кожний християнин з вірою і благоговінням накладав на себе хресне знамення, не поспішаючи і не «ламаючи» вертикальної та горизонтальної ліній хреста, від цього залежить сила нашої віри і успіх кожної нашої справи і починання, якщо ми приступаємо до них з молитвою та знаменням Хреста Господнього. «Здійснюючи піст, ми також беремо цей святий Хрест як знамено, як зброю і жезл і йдемо далі шляхом нашого посильного подвигу і нехай Милосердний Господь укріпить на цьому шляху кожного із нас», — підсумував свою проповідь Блаженніший Митрополит Онуфрій.

За богослужінням Його Блаженство звершив дияконську хіротонію над студентом 3 класу Київської духовної семінарії Миколаєм Андрієнком.

Наприкінці Літургії було звершено поклоніння Животворящому Хресту Господньому, після чого Предстоятель благословив віруючих.

Просмотров: 2388