РІВНЕНСЬКА ОБЛАСТЬ. Місцева влада на Рівненщині разом з розкольниками займається захопленням храмів Української Православної Церкви

18 березня у селі Мильча Дубенського району Рівненської області був захоплений храм Різдва Пресвятої Богородиці Української Православної Церкви.

Коментуючи ситуацію, секретар Рівненської єпархії протоієрей Віталій Герлінський зазначив, що «храм був захоплений численною групою невідомих людей», – повідомляє Центр інформації УПЦ.

Храм Різдва Пресвятої Богородиці в селі Мильча Дубенського району Рівненської області. Фото Рівненської єпархії УПЦ
Храм Різдва Пресвятої Богородиці в селі Мильча Дубенського району Рівненської області. Фото Рівненської єпархії УПЦ

«О 8 годині ранку в село прибула група людей. Також було п’ять представників духовенства від УПЦ КП. Всього близько 100 чоловік, більшість з яких приїжджі. Група людей зламала двері храму, який належить громаді Української Православної Церкви. Вони зайняли приміщення та відправили в ньому богослужіння. Біля захопленого храму зібралися члени громади УПЦ з села, приїхали люди з району, області», – розповів протоієрей Віталій Герлінський.

Близько 15.00 храм Різдва Пресвятої Богородиці був опечатаний представниками місцевої влади – до рішення суду.

«Найбільш прийнятним був би варіант, якби обидві релігійні громади домовилися про вирішення конфлікту в юридичній площині. Проте загарбники, схоже, не поспішають до суду. Вони використали рейдерські прийоми – болгарки і монтировку. Поки храм опечатаний, богослужіння Української Православної Церкви будуть проходити на вулиці, біля храму. Або у церковному домі», – повідомив секретар єпархії.

Отець Віталій додав, що служби не проходять у храмі вже давно. «Ще з лютого робилися спроби захоплення, після чого храм був закритий, щоб захистити приміщення від насильницького захоплення», – пояснив він.

На думку секретаря Рівненської єпархії, конфлікт спровокований місцевою владою с. Мильче, яка підтримує представників так званого Київського патріархату.

«Керівництво сільради – ініціатор переведення храму УПЦ в юрисдикцію УПЦ КП. У селі ведеться постійна пропаганда «національної церкви». На сесії сільради було піднято питання про зміну юридичної адреси храму УПЦ, що робилося з лукавим умислом: зареєструвати громаду УПЦ КП на нову адресу. На прохання релігійної громади УПЦ надати офіційну довідку про зміну адреси, в сільраді відповіли відмовою. Це унеможливлює процедуру внесення зміни адреси в статутні документи громади УПЦ”, – зазначив секретар Рівненської єпархії УПЦ.

При цьому він підкреслив, що скарги, які були подані УПЦ в державні органи влади та правоохоронні органи, залишилися без відповіді.

За матеріалами УНІАН-Релігіїdubenskogo-rayonu-primischennya-opechatano.html

Просмотров: 1367