КИЇВ. У Неділю 4-ту Великого посту, день пам’яті преподобного Іоанна Ліствичника та 40 мучеників Севастійських, Предстоятель очолив Літургію в Києво-Печерській Лаврі (ОНОВЛЕНО)

22 березня, у Неділю 4-ту Великого посту, день пам’яті преподобного Іоанна Ліствичника та 40 мучеників Севастійських, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Його Блаженству співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній і духовенство монастиря.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до пастви зі словами проповіді про важливість прикладу віри і терпіння Севастійських мучеників для християнина. Наголосивши, що кожна неділя Великого посту присвячена пам’яті окремих святих чи подій церковного життя, які укріпляють православних християн у несінні посильного подвигу, Його Блаженство зупинився на трудах і вченні преподобного Іоанна Ліствичника. «Цей святий, –  зазначив Блаженніший владика, – навчає нас як за допомогою чеснот християнин повинен здійматись від сили до сили щаблями, ступенями духовної досконалості — від смирення до любові».

Ця ліствиця, якою нам належить здійнятись, стоїть перед кожним із нас, сказав Предстоятель, і більшість із нас здіймається нею все життя. Але є люди, які долають її за коротший час, сподобляючись духовної досконалості і Небесного Царства. Серед них — сорок севастійських мучеників, чию пам’ять сьогодні також вшановує Свята Церква. Блаженніший Митрополит Онуфрій нагадав житіє цих святих і побажав кожному слідувати прикладу цих святих у християнській ревності та дотриманні святих церковних традицій. «Якщо Господь застане нас хоча б тільки на першому щаблі нашої ліствиці, але ми будемо намагатись здійнятись на вищу, то є надія, що Господь прийме і благословить наші зусилля – є надія на спасіння. Нехай Господь допомагає нам, і молитвами святих севастійських мучеників нехай пошле душевний мир, любов до Бога і в Бозі — любов один до одного, щоб у нашій країні припинила проливатись кров і закінчилась війна», — підсумував Архіпастир.

За Літургією була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Під час богослужіння Блаженніший владика звершив дияконську хіротонію над кліриком Київської єпархії Олексієм Козловим.

Після одпусту Його Блаженство привітав віруючих із недільним днем та благословив усіх присутніх.

 

Просмотров: 2059