Про діяльність Синодального відділу Української Православної Церкви з соціально-гуманітарних питань зі звіту його голови – протоієрея Владислава Діханова під час засідання Священного Синоду УПЦ від 1 квітня 2015 року

З моменту реорганізації Синодальний відділ Української Православної Церкви з соціально-гуманітарних питань бере активну участь у наданні допомоги постраждалим, вимушеним переселенцям та учасникам бойових дій на Сході України.

Голова Синодального Відділу УПЦ з соціально-гуманітарних питань протоієрей Владислав Діханов
Голова Відділу УПЦ з соціально-гуманітарних питань протоієрей Владислав Діханов

Завдяки Відділу започаткований та діє добровольчий проект «Добрий Киянин», участь у якому беруть клірики, парафіяни та молодь столичних парафій Української Православної Церкви. Вказаний проект розрахований на соціальну адаптацію та надання адресної допомоги кризовим родинам вимушених переселенців.

З листопада 2014 року діє Центр гуманітарної допомоги, при якому створюються накопичувальні склади для надання допомоги постраждалим в зоні збройного конфлікту. З початку 2015 року в м. Києві та Київській області близько 11 тис. вимушених переселенців отримали гуманітарну допомогу. Також накопичувальні центри створюються в інших єпархіях УПЦ.

З 16 червня 2014 року функціонує Телефон духовної підтримки «Надія». Лінія підтримки працює щоденно з 12.00 до 22.00. В проекті приймають участь 6 священиків. За весь період надійшло понад 6 тис. дзвінків, переважна більшість з яких від постраждалих внаслідок бойових дій на Сході України, а також пропозиції щодо допомоги постраждалим в зоні збройного конфлікту.

У співпраці з відділом Київської єпархії по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України надається допомога у проведенні психологічних семінарів для добровольців-психологів з подальшим залученням їх до роботи з постраждалими від військових дій та пораненими. Також Відділ залучає добровольців для роботи у лікарнях та госпіталях (некваліфікована медична допомога,догляд, психологічна та духовна підтримка).

В рамках співпраці Відділу з благодійним фондом «Фавор» при храмах Донецька та Макіївки (Донецька обл.) розпочали роботу благодійні їдальні, в яких щоденно харчуються малозабезпечені сім’ї. Також ведеться адресна доставка гуманітарної допомоги у постраждалі регіони України.

22 березня 2015 року завершено перший етап збору коштів на здійснення програми «Місія милосердя і примирення». Через сайт БФ «Фавор» за перший місяць роботи були зібрані кошти на закупівлю медикаментів і продовольств, а також на забезпечення діяльності благодійних їдалень на парафіях Донбасу.

28 березня 2015 року з Києво-Печерської Лаври вирушив перший вантаж гуманітарної допомоги мирним жителям Донбасу в рамках програми «Місія милосердя і примирення».

Окрім того, під егідою Української Православної Церкви діє Міжнародна гуманітарна місія «Милосердя без кордонів», яку очолює клірик Київської єпархії протоієрей Захарій Керстюк. Головна мета місії — забезпечення гуманітарною допомогою мешканців найбільш постраждалих населених пунктів у зоні збройного конфлікту. В місії працює понад 1 500 волонтерів в більш ніж 20 країнах світу.

Зусиллями місії з липня 2014 року було зібрано та відправлено 11 траншів гуманітарної допомоги на територію Донецької, Горлівської та Сєвєродонецької єпархій Української Православної Церкви. Також місія допомагає іншим волонтерським організаціям потрапляти в зону бойових дій для надання допомоги постраждалим.

В цілому, на сьогоднішній день, зусиллями Відділу, єпархіальних Преосвященних, парафій, окремих кліриків та мирян Української Православної Церкви було зібрано та відправлено близько 3 тис. тон гуманітарної допомоги, а також понад 30 млн. грн для мирних жителів, які проживають в східних регіонах України, що постраждали внаслідок бойових дій, та вимушених переселенців.

Просмотров: 556