КИЇВ. У Лазареву суботу Предстоятель звершив Літургію в Києво-Печерській Лаврі: освячено престол південного приділу Успенського собору (ОНОВЛЕНО)

4 квітня, у Лазареву суботу, день пам’яті Воскрешення праведного Лазаря, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Лазарева субота за церковним календарем є першим днем після закінчення Великого посту та кануном свята Входу Господнього до Єрусалима. Свою назву цей день отримав від євангельської події, що згадує Церква в суботу після 6-го тижня Святої Чотиридесятниці – воскрешення праведного Лазаря (Ін. 11:1-45).

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, єпископи: Ірпінський Климент і Фастівський Даміан, а також духовенство монастиря.

Перед початком Літургії Блаженніший владика звершив освячення престолу південного приділу Успенського собору на честь святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова.

Вцілілий Іоанновський приділ на тлі руїн Успенського собору
Вцілілий Іоанновський приділ на тлі руїн Успенського собору

Під час Великої Вітчизняної війни, у 1941 році, Велику церкву Києво-Печерської Лаври – Успенський собор – було підірвано та майже повністю знищено. Від перлини давньоруського зодчества залишилась лише невелика частина – приділ святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова, що знаходився з північно-східного боку собору. Історія монастиря зберегла передання, що Господь залишив неушкодженим саме цей приділ задля того, щоб люди під час війни більше молились святому Іоанну Богослову – апостолу любові, як називає його Церква.«Тільки любов між нами допоможе нам вистояти в цій війні», – казали старці Києво-Печерської обителі.

Після читання Святого Євангелія Його Блаженство виголосив проповідь.

Під час Літургії була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

За богослужінням Предстоятель звершив дияконську хіротонію над насельником Києво-Печерської Лаври іноком Митрофаном (Пінчуком).

По закінченню Божественної літургії Архіпастир звернувся до віруючих зі словом вітання зі святом, окремо привітав намісника обителі митрополита Павла з 18-річчям архієрейської хіротонії, та благословив усіх присутніх. 

Просмотров: 2511