КИЇВ. Неділя Ваій: Предстоятель за Літургією в Києво-Печерській Лаврі очолив єпископську хіротонію

5 квітня, у Неділю Ваій, двонадесяте свято Входу Господнього до Єрусалиму, Предстоятель Української Православної Церкви Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Неділя Ваій, або Цвітоносна чи Вербна неділя – є шостою неділею Святої Чотиридесятниці. Історія святкувати в цей день Вхід Господній до Єрусалиму сягає перших століть християнства. У ІІІ столітті відомий богослов святитель Мефодій, єпископ Патарський залишив повчання на цю неділю. Осоливістю свята Входу Господнього до Єрусалиму є те, що воно займає місце серед пісних днів – ним завершується Великий піст і починається Страсний тиждень. Тому за богослужбовим уставом це свято не має передсвякового та післясвяткового періодів. У Неділю Ваій дозволяється вживати за трапезою рибу, олію та вино.

За Літургією була звершена хіротонія архімандрита Іоанна (Вахнюка) в єпископа Золотоношського, вікарія Черкаської єпархії.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, митрополит Черкаський і Канівський Софрноній, архієпископ Ніжинський і Прилуцький Іриней, єпископи: Угольський Антоній, Боярський Феодосій, Діонісій (Константинов), Ірпінський Климент, Фастівський Даміан, а також братія та гості монастиря в священному сані.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика виголосив проповідь.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Під час Літургії Його Блаженство звершив дияконську хіротонію над вихованцем Київської духовної семінарії Іоанном Вільховецьким.

По завершенні Літургії Предстоятель вручив новообраному єпископу Іоанну жезл та звернувся до нього з архіпастирським словом.

Просмотров: 3883