КИЇВ. Велика Середа: Під час Літургії Предстоятель удостоїв богослужбових народ кліриків Київської єпархії (ОНОВЛЕНО)

8 квітня, у Велику Середу Страсного тижня, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Літургію Передосвячених Дарів у Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Грішниця вмиває ноги Спасителя
Грішниця омиває сльозами ноги Спасителя

У Середу Страсної седмиці Свята Церква згадує жінку-грішницю, яка омила сльозами та дорогоцінним миром ноги Спасителя, коли Він був на вечері у Віфанії, в дому Симона прокаженого, і цим приготувала Христа до поховання (Мф. 26:6-13). В цей же день згадується зрада Іуди Іскаріота – одного з учнів Спасителя – який через свою жагу до грошей вирішив продати Христа іудейським первосвященикам за тридцять срібняків (Мф. 6:14-16). За церковним уставом у Велику Середу востаннє в цьому році читається за богослужінням молитва прп. Єфрема Сиріна.

Його Блаженству співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній; єпископи: Макарівський Іларій, Ірпінський Климент, Бородянський Варсонофій, Васильківський Миколай, а також духовенство монастиря та столиці.

Під час Малого входу Предстоятель удостоїв богослужбових нагород кліриків Київської єпархії.

За Літургією була звершена сугуба молитва за мир в Україні.

Наприкінці богослужіння Блаженніший владика звернувся до пастви зі словами архіпастирської настанови:

“Сьогодні Свята Церква згадує жону-блудницю, яка омила своїми сльозами ноги Спасителя. Кожна людина в своєму житті помиляється, відходить із правильного шляху, впадає в духовні помилки і уподібнюється до цієї жінки. Ми також повинні постаратись своїми сльозами омити ноги Спасителя, Який прийшов для того, щоби омити всю людину і очистити її від гріха.

Свята Церква сьогодні також згадує дуже сумну сторінку в історії людської участі в спасительному подвизі Месії, Сина Божого – сьогодні згадується зрада Іуди.

Нехай Господь береже нас від зради в будь-якому вигляді, бо зрада є виявом дуже низького духовного рівня людини, або навіть відсутністю його. Якщо людина має хоча б мінімальний рівень духовного розвитку, вона не зрадить ні в малому, ані у великому, вона залишатиметься вірною Богу, а в Бозі — будь-якій іншій людині, поряд з якою живе на Землі”.

Насамкінець Його Блаженство побажав усім гідно провести всі наступні дні Страсної седмиці, щоб із радістю зустріти свято Воскресіння Господнього.

Просмотров: 2173