КИЇВ. Канун Великої Суботи: Предстоятель очолив утреню з чином погребіння Святої Плащаниці у Києво-Печерській Лаврі

10 квітня, у Велику П’ятницю ввечері, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив утреню з чином погребіння Святої Плащаниці Господа нашого Іісуса Христа.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел; єпископи: Макарівський Іларій і Ірпінський Климент, а також духовенство обителі.

Напередодні вдень, Блаженніший владика звершив вечірню з виносом Святої Плащаниці та читанням канону про розп’яття Господнє на плач Пресвятої Богородиці, після чого звернувся до віруючих зі словами архіпастирської настанови.

Богослужіння суботи Страсної седмиці, присвячені спогадам погребіння Спасителя та Його зішестя до пекла, розпочинаються увечері Великої П’ятниці. Цього дня у храмах звершується утреня з чином погребіння Святої Плащаниці Іісуса Христа. Плащаниця – це довге полотно дорогої матерії, яким Йосиф Аримафейський разом з Никодимом – таємним учнем Спасителя – і жонами-мироносицями за звичаєм свого часу обвили Тіло Іісуса після зняття Його з Хреста (Ін. 19:38-40). Сьогодні символом Плащаниці Спасителя є епітафій – зображення погребіння Христового, яке в Страсну п’ятницю після вечірньої покладається посеред храму для поклоніння віруючим і залишається там до вечора Великої Суботи.

Просмотров: 1208