КИЇВ. Велика Субота – завершення періоду Тріоді Пісної: Предстоятель очолив Літургію в Києво-Печерській Лаврі

11 квітня, у Велику Суботу, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, єпископ Макарівський Іларій та духовенство монастиря.

Літургія Великої Суботи, що звершується разом з вечірньою, містить Апостольське та Євангельське читання, які сповіщають віруючих про Воскресіння Іісуса Христа (Рим. 6: 3-11, Мф. 28:1-20). Особливістю богослужіння є перелоблачення олтаря після читання Апостола з чорних риз у білі – знак небесного світла та слави воскреслого Господа.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до пастви зі словами проповіді.

Наприкінці богослужіння Блаженніший владика за церковною традицією звершив молитву на благословення хліба та вина.

У цей день в храмах перед одпустом Літургії за давнім звичаєм звершується благословення п’яти хлібів і вина в пам’ять про те, що древні християни після богослужіння Великої Суботи до пасхальної утрені залишалися в храмі та підкріплювали свої сили куштуванням освячених хліба та вина.

Цього дня завершується період співу великопісної богослужбової збірки – Тріоді Пісної.

Просмотров: 503