ПАСХА: Українська Православна Церква святкує Світле Христове Воскресіння

В ніч з 11 на 12 квітня, свято Світлого Христового Воскресіння, Пасху, Предстоятель Української Православної Церкви звершив великоднє богослужіння у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі.

Його Блаженству співслужили намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, єпископи: Макарівський Іларій й Ірпінський Кимент, а також духовенство монастиря.

Світле Христове Воскресіння або Пасха – це торжество з торжеств. За словами святих отців це свято настільки переважає усі інші, наскільки сонце переважає зорі, а апостол Павел говорить, що якщо Христос не воскрес, то й марна проповідь та віра християн (1 Кор. 15:14). Своїм постанням з мертвих Спаситель дав надію людству разом із Ним воскреснути для Життя Вічного. Таким змістом в Новому Завіті наповнюється старозавітнє слово «песах» (євр. «проходження повз»), тобто Пасха, – саме як проходження від смерті до життя – від землі до Неба.

Перед початком богослужіння Предстоятель за традицією роздав Благодатний Вогонь тисячам віруючих, що був доставлений делегацією УПЦ сьогодні з Єрусалиму.

За святковою Літургією молився Президент України Петро Порошенко разом із родиною.

Після заамвонної молитви Блаженніший владика звершив освячення артоса.

Артос – (грец. «хліб») це велика просфора зі зображенням на ній Хреста або Воскресіння Господнього. В день Пасхи вона покладається на спеціальний стіл – аналой – та знаходиться у храмі протягом всієї Світлої седмиці. У п’ятницю ввечері артос роздрібнюється та роздається віруючим наступного дня після Літургії.

По завершенні богослужіння Його Блаженство привітав усіх присутніх зі святом й освятив пасхи та великодні приношення віруючих.

Просмотров: 3088