БОЛГАРІЯ. Божественною літургією у Варні завершились урочистості з нагоди 1150-ліття хрещення Болгарії

3 травня 2015 року в Свято-Успенському кафедральному соборі у Варні (Болгарія) була звершена Божественна літургія, якою закінчились урочистості з нагоди 1150-ліття хрещення Болгарії. Перед початком Літургії духовенство та віруючі зустріли біля входу в храм Святішого Патріарха Болгарського Неофіта, який пройшов у вівтар, де молився протягом Божественної літургії, яку очолив митрополит Варненський і Великопреславський Іоанн спільно з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Онуфрієм, членами Священного Синоду Болгарської Православної Церкви та представниками Помісних Православних Церков.

Серед представників Помісних Православних Церков за Літургією служили єпископ Блоуданський Миколай (Антіохійський Патріархат), архієпископ Пелський Філумен (Єрусалимський Патріархат), єпископ Тіанетійський, Псавський і Хевсуретійський Михаїл (Грузинська Православна Церква), єпископ Вранський Пахомій (Сербська Православна Церква), архієпископ Нижньодунайський Кассіан (Румунська Православна Церква), єпископ Арсинойський Нектарій (Кіпрська Православна Церква), митрополит Еласонський Харитон (Еладська Православна Церква), архієпископ Люблінський і Холмський Авель (Польська Православна Церква), архієпископ Бероунський Іоаким (Православна Церква Чеських земель і Словакії), вікарій Чернівецько-Буковинської єпархії Української Православної Церкви єпископ Хотинський Євсевій.

За Літургією молились митрополит Аркалохорійський, Кастелійський і Віаноський Андрій (Константинопольський Патріархат), архієпископ Йорданський Феофілакт (Єрусалимський Патріархат) та митрополит Аргірокастрський Димитрій (Албанська Православна Церква). За богослужінням також були присутні мер Варни І. Портних, Начальник Генштабу військово-морських сил Болгарії, директор військово-морського училища, депутати Народного Зібрання Болгарії від Варненської області, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Болгарії М. Ф. Балтажи з дружиною, Генеральний консул РФ у Варні С. М. Лук’янчук.

По завершенні Божественної літургії Святіший Патріарх Неофіт вітальне слово, в якому зокрема звернувся до Блаженнішого Митрополита Онуфрія наступними словами: «З особливим вітанням ми хотіли б звернутися до Вас, Ваше Блаженство! Ми вітаємо Вас як Предстоятеля канонічної Української Православної Церкви і наслідника Великих Київських Первосвятителів. Розцінюємо Ваш візит в межі Святої Болгарської Церкви як візит у відповідь на наше запрошення після відвідання делегацією Болгарської Православної Церкви града Києва в рамках торжеств з нагоди 1025-ліття Хрещення Русі».

Після промови Святішого Патріарха Неофіта з вітальним словом до гостей звернувся митрополит Варненський і Великопреславський Іоанн, який особливо тепло і зворушливо привітав Предстоятеля Української Православної Церкви, відзначивши, що болгарський народ і Болгарська Православна Церква єдині з канонічною Українською Православною Церквою в її сьогоднішніх випробуваннях, пов’язаних з церковним розколом, який у свій час пережила і Болгарська Церква.

Під час візиту Блаженніший Митрополит Онуфрій нагородив орденом святителя Петра Могили настоятеля Подвір’я РПЦ у Софії архімандрита Филипа (Васільцева), а також голову Афонського балканського товариства Андрія Хрістова, вихідця з Чернівецької області.

Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ

Просмотров: 1433