КИЇВ. Неділя про самаряниню: Предстоятель очолив Літургію в Києво-Печерській Лаврі (ОНОВЛЕНО)

10 травня, в Неділю 5-ту після Пасхи, про самаряниню, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

"Бесіда з самарянкою" (Візантія, ХІІІ ст.)
“Бесіда з самарянкою” (Візантія, ХІІІ ст.)

В цю неділю Свята Церква згадує євангельську бесіду Господа Ісуса Христа з жінкою-самарянкою (Ін. 4:5-30). Самарійським називався народ, що займав територію Самарії – сусідньої з Іудеєю місцевістю. Самаритяни мали з іудеями одне етнічне походження, проте були релігійними противниками. Вони не визнавали законним та правильним поклоніння Богу в Єрусалимському храмі та вважали, що єдиним місцем, де треба звершувати поклоніння, є гора Гарізім. Долаючи це протистояння, у Своїй розмові з самарянкою Господь засвідчив, що покликаний проповідувати Слово істини всьому світу і що для Нього немає своїх та чужих, немає друзів і ворогів, але Його спасительне Слово звернено до всіх і кожного.

Його Блаженству співслужили керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, єпископи: Макарівський Іларій і Бородянський Варсонофій, а також духовенство монастиря.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словами проповіді.

За Літургією була піднесена молитва за мир в Україні.

Під час богослужіння Предстоятель звершив дияконську хіротонію над кліриком столичної парафії Олександром Глазейкіним.

Після одпусту Його Блаженство звернувся до парафіян: «Усіх вас, дорогі брати і сестри, вітаю зі святом Світлого Христового Воскресіння та Неділею самарянки, яка розмовляла зі Спасителем і увірувала у Христа, прийняла християнство і постраждала за Нього. У хрещенні вона отримала імя Фотинія, по-нашому — Світлана, тому всіх сестер, хто носить це імя, вітаю із днем Небесної Покровительки». Потім Блаженніший владика розповів про паломництво до колодязя самарянки, що у Святій Землі, і окропив водою з нього всіх присутніх.

Просмотров: 2522