КИЇВСЬКА ОБЛАСТЬ. Розпочалися святкування, присвячені 1000-річчю пам’яті святих князів Бориса і Гліба

З 14 по 15 травня у м. Вишгород Київської області проходить XXI наукова конференція «Старожитності Вишгородщини», присвячена 1000-річчю пам’яті святих князів страстотерпців Бориса і Гліба та 1000–літтю пам’яті Хрестителя Київської Русі рівноапостольного князя Володимира.

Організаторами заходу виступили: Управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації, місцеві органи влади, Вишгородський історико-культурний заповідник, а також Бориспільська єпархія Української Православної Церкви.

14 травня у приміщенні Вишгородської районної ради з вітальним словом до учасників конференції звернувся керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній. Владика Антоній зазначив, що святі Борис і Гліб добровільно прийняли мученицьку смерть, щоб не спровокувати на Русі братовбивчу війну.

“Для язичницького світу такий подвиг був абсолютно незрозумілим і неприродним. З точки зору язичницьких уявлень про державу, добровільна відмова від влади виглядала як прояв слабкості. З точки зору Євангелія, яке вчить “Не любіть світу, ані того, що в світі” (1 Ін. 2:15), вчинок Бориса і Гліба є проявом християнського світосприйняття. Сьогодні, коли наша багатостраждальна країна балансує на межі братовбивчої війни, коли ми знову і знову відчуваємо в собі спокусу відповісти злом за зло, нам слід згадати святих Бориса і Гліба ” , – сказав у своєму слові керуючий справами УПЦ.

Побажавши учасникам конференції миру і злагоди, митрополит Антоній висловив надію, що молитвами святого князя Володимира і князів-страстотерпців Бориса і Гліба Господь припинить важке протистояння в Україні і відкриє шлях до загальнонаціонального примирення.

Після привітання представників органів влади, аудиторії були представлені доповіді, присвячені тематиці конференції.

15 травня в храмі в ім’я святих Бориса і Гліба відбудеться Божественна літургія, яку очолить Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій у співслужінні митрополита Бориспільського та Броварського Антонія. Також будуть звершені хресний хід та молебень, після чого урочистості продовжать виступи академічного чоловічого хору, недільної школи, Вишгородського фольклорного ансамблю, екскурсії по музеях заповідника та фотовиставка відомого грецького фотохудожника Костаса Асіміса – «Наш Афон».

Бориспільська єпархія УПЦ

 

Просмотров: 791