Вступне слово керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського і Броварського Антонія на науковій конференції «Спадщина святого Володимира: Церква, держава, суспільство» 28 травня 2015 р.

 

Ваше Блаженство!

Ваші Високопреосвященства та Преосвященства!

Дорогі отці, брати і сестри!

У 2015 р. ми відзначаємо 1000-річчя з дня преставлення святого рівноапостольного великого князя Володимира. Цей великий ювілей святкується в Україні як на церковному, так і на державному рівні. 1 квітня 2015 р. Священний Синод Української Православної Церкви прийняв рішення про проведення з цієї нагоди загальноцерковних урочистостей. 25 лютого 2015 р. також було видано указ Президента України Петра Порошенка про проведення державних урочистостей до 1000-ліття з дня упокоєння святого Володимира. Указ Президента передбачає проведення наукових конференцій, симпозіумів, круглих столів, семінарів, інших наукових та просвітницьких заходів, спрямованих на вивчення державотворчої діяльності князя Володимира. Передбачено також організацію урочистостей за участі як представників державної влади, так і релігійних конфесій та громадськості.

Наукова конференція «Спадщина святого Володимира: Церква, держава, суспільство» є одним з ювілейних заходів, запланованих Священним Синодом Української Православної Церкви. Організатором конференції виступає Київська духовна академія і семінарія. Для Київських духовних шкіл це є особливою честю. Слід зазначити, що вивчення спадщини святого Володимира завжди було одним з важливих напрямків наукової діяльності професорів Київської духовної академії. У 1888 р., коли у Києві відбулися масштабні урочистості з приводу 900-річчя Хрещення Русі, Київська академія брала безпосередню участь в їх організації та проведенні. У 1915 р. планувалося відзначити у Києві і 900-ту річницю з дня преставлення святого Володимира, однак цим планам завадила Перша світова війна. І сьогодні ми символічно відновлюємо традицію, яка перервалася в наслідок буремних подій ХХ століття.

Сьогодні під час роботи нашого наукового форуму нам хотілося б зосередити увагу не тільки на історії християнізації Київської Русі, але й на діяльності святого Володимира як державного діяча, замислитися над його впливом на становлення Давньоруської держави. Спадщина святого Володимира справила вирішальний вплив на подальшу історію Русі-України. Пам’ять про Володимирово Хрещення та Свято-Володимирську епоху завжди зберігалася в українській культурі. Нашої особливої уваги заслуговує також вкрай актуальна тема взаємодії Церкви та держави як в історичному минулому, так і в сучасній Україні. Усе це – важливі складові спадщини святого Володимира, яку ми, як нащадки Київської Русі, маємо зберігати та збагачувати.

Нам дуже приємно, що на наше запрошення до участі в конференції відгукнулися провідні українські наукові та навчальні інституції. Свої заявки на участь в конференції подали представники Інституту історії та Інституту археології Національної академії наук України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету «Києво-Могилянська академія». Кілька доповідей представили викладачі Київської духовної академії. Ми також раді вітати представників Адміністрації Президента України, Міністерства культури та міської влади міста Києва. Нам радісно бачити в цьому залі представників єпископату, духовенства та мирян Української Православної Церкви.

Отже, дозвольте розпочати роботу конференції та запросити до слова Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

Просмотров: 419