РІВНЕНСЬКА ОБЛАСТЬ. Парафіяни Рівненської єпархії просять Президента захистити храми УПЦ від церковного рейдерства

25 травня парафіяни Рівненської єпархії направили відкритий лист Президентові України з проханням захистити храми УПЦ від церковного рейдерства.

Послання підписали більш як 900 прочан, мешканців села Птича, Бадівка, Ходоси, Мильча, Чудниця, Судобичи, Новосілки, Рачин, Білогородка. Вони звертають увагу Гаранта держави на те, що «в самому серці України пустив коріння справжній релігійний сепаратизм», а «парафіяни Української Православної Церкви, єдиної канонічної Православної Церкви в державі, стали жертвами огидного та страшного явища – церковного рейдерства».

Рівняни направили відкритий лист Президентові України з проханням захистити храми УПЦ від церковного рейдерства
Рівняни направили відкритий лист Президентові України з проханням захистити храми УПЦ від церковного рейдерства

Підписанти наводять факти силових захоплень храмів, серед яких Михайлівський храм у с. Острів, Параскевський храм у с. Солонів, храм Казанської ікони Богоматері у с. Рачин, Косьмо-Даміанівський храм у с. Судобичі, храм Нерукотворного Образу Спасителя у с. Ходоси, Параскевський у с. М‘ятин, храм Апостола і Євангеліста Луки у с. Білогородка, храм Рівноапостольної Марії Магдалини у с. Бадівка, храм Чуда Архістратига Міхаїла у с. Новосілки, Параскевський храм у с. Чудниця, храм Різдва Богородиці у с. Мильча, Свято-Успеньский храм у селі Птича.

В листі вказується, що «з минулого року наші церковні громади атакують представники так званого Київського патріархату. Вони поширюють чутки, що Українська Православна Церква підтримує сепаратизм. Хоча в дійсності це вони є справжніми сепаратистами, оскільки розділяють українців, оманою примушуючи змінювати конфесію. Сіють ворожнечу між гілками православної віри. Називають нашу Церкву ворожою до української держави».

Відкидаючи аргументи розкольників, парафіяни Рівненської єпархії свідчать: «Українська Православна Церква ніколи не закликала до війни, оскільки це суперечить християнському духу. В той же час, багато з наших парафіян виконали свій військовий обов‘язок перед Батьківщиною. І багато виконують його зараз».

Окрім іншого, жителі Рівненщини нагадують, що «свобода совісті та віросповідання – одна з фундаментальних європейських цінностей». «Як ми можемо заявляти про наближення до Європи, коли у самому серці України панує середньовічна дикість і зневага до базових людських прав?» – задаються питанням рівняни.

Надсилаючи даний лист Президентові, підписанти просять вжити відповідних заходів: «Шановний Петре Олексійовичу, просимо довести, що Україна нарешті почала жити за принципами законності та моралі. Просимо, поки ще не пізно, запобігти страшній чумі релігійного сепаратизму. Ми молимося за мир, злагоду та процвітання нашої держави і віримо, що Ви молитесь так само».

Корреспондент.net

 

Просмотров: 734