З початку 2015 року між Української Православною Церквою та Організацією з безпеки і співробітництва в Європі налагоджено тісну співпрацю.

Зустріч Блаженнішого Митрополита Онуфрія  з делегацією на чолі з Верховним Комісаром у справах національних меншин пані Астрід Турс
Зустріч Блаженнішого Митрополита Онуфрія з делегацією на чолі з Верховним Комісаром у справах національних меншин пані Астрід Турс

Було проведено ряд робочих зустрічей в Києві та єпархіях УПЦ. Зокрема, 19 березня Блаженніший Митрополит Онуфрій приймав делегацією ОБСЄ на чолі з Верховним Комісаром у справах національних меншин пані Астрід Турс. Під час візиту міжнародних спостерігачів, обговорювались питання сучасного суспільного стану в Україні.

29 січня у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі відбулася зустріч працівників Київської Митрополії з представниками Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ (БДІПЛ/ОБСЄ). 9 лютого голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ митрополит Луганський і Алчевський Митрофан направив лист керівництву Ради Європи. Європейські міжнародні та правозахисні організації були проінформовані про факти захоплення храмів УПЦ, розпалювання ворожнечі та прояви утиску прав священнослужителів та вірян з боку представників інших конфесій, деяких можновладців та радикально налаштованих активістів.

4 лютого делегати БДІПЛ/ОБСЄ, в рамках свого проекту по зміцненню безпеки релігійних громад та інших груп в Україні, побували в Вінниці, де зустрілись із представниками різних конфесій, в тому числі з митрополитом Вінницьким і Барським Симеоном.

В регіони України відбулося ряд візитів груп ОБСЄ. Спостерігачів перш за все цікавила благодійна діяльність, яку здійснюють в

Візит групи ОБСЄ в Одеську єпархію
Візит групи ОБСЄ в Одеську єпархію

єпархіях. Так, в Одесі міжнародним спостерігачам повідомили, що зусиллями духовенства та віруючих єпархії на Схід було відправлено понад 70 тон гуманітарного вантажу. Під час зустрічі з правлячим архієреєм Запорізької єпархії архієпископом Лукою 13 травня, координатори миротворчих проектів ОБСЄ дали високу оцінку благодійному проекту «Любов милосердствує».

В Полтаві делегація Місії неодноразово зустрічалася з митрополитом Полтавським і Миргородським Филипом, який надав інформацію спостерігачам ОБСЄ про проблеми, які існують в регіоні у взаємовідносинах з місцевою владою та іншими конфесіями. Спостерігачі також відвідали проблемні західні єпархії УПЦ. 28 травня в ході зустрічі з митрополитом Тернопільським і Кременецьким Сергієм була обговорена ситуація з захопленням храмів канонічної Церкви. Іноземні правозахисники отримали матеріали і документи, що підтверджують факти правопорушень стосовно віруючих УПЦ, а також вислухали представників парафій, які стали безпосередніми жертвами провокаційних дій і нападів на території Тернопільської, Волинської та Рівненської областей.

Представники ОБСЄ спростували інформацію про знаходження зброї на території собору м. Стаханова
Представники ОБСЄ спростували інформацію про знаходження зброї на території собору м. Стаханова

Окрім того, на запрошення парафіян УПЦ та з метою дати власну оцінку провокативним повідомленням по відношенню до Української Православної Церкви, міжнародні спостерігачі відвідали ряд храмів УПЦ. Так, наприклад, 28 березня представники ОБСЄ спростували інформацію про знаходження на території собору м. Стаханова в Луганській області складів боєприпасів.

Просмотров: 957