ФОТОРЕПОРТАЖ. В духовних навчальних закладах Української Православної Церкви відбулися випускні акти

25-й випуск вихованців Чернігівського духовного училища регентів–псаломщиків
25-й випуск вихованців Чернігівського духовного училища регентів–псаломщиків

21 травня, в день свята Вознесіння Господнього, відбувся ювілейний 25-й випуск вихованців Чернігівського духовного училища регентів–псаломщиків.

З нагоди випуску ректор Чернігівського духовного училища архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій звершив подячний молебень, після якого відбулося вручення дипломів та святковий концерт випускників духовного навчального закладу.

24 травня у Луганському Богословському Університеті імені Архістратига Михаїла відбувся випускний акт.

Урочистості розпочалися Божественною літургією, яку очолив митрополит Луганський і Алчевський Митрофан. Його Високопреосвященству співслужили ректор університету протоієрей Володимир Конончук, викладачі та випускники університету в священному сані.

По закінченні богослужіння, відбулася актова частина свята. Після вітальних слів владики, проректор університету з наукової роботи архімандрит Павло (Валуйский) зачитав доповідь про розвиток і етапи становлення навчального закладу.

Наприкінці свята владика Митрофан вручив випускникам дипломи магістрів і бакалаврів богослов’я.

24 травня у Луганському Богословському Університеті імені Архістратига Михаїла відбувся випускний акт
24 травня у Луганському Богословському Університеті імені Архістратига Михаїла відбувся випускний акт

25 травня Харківська духовна семінарія відсвяткувала випускний день. Дев’ятнадцятий набір вихованців семінарії отримав дипломи про закінчення навчання. Урочистості в цей день почалися з Божественної літургії в храмі на честь Озерянської ікони Божої Матері Покровського монастиря, яку очолив перший проректор протоієрей Валентин Ковальчук у співслужінні викладачів і студентів духовної школи у священному сані.

За заслуги перед УПЦ колектив Харківської духовної школи був удостоєний ордена імені святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова II ступеня
За заслуги перед УПЦ колектив Харківської духовної школи був удостоєний ордена імені святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова II ступеня

Після богослужіння та подячного молебню ректором ХДС митрополитом Харківським і Богодухівським Онуфрієм в Іоанно-Богословському храмі архієрейської резиденції був здійснений постриг у чтеців випускників семінарії, котрі ще не прийняли священний сан. Після цього в актовій залі архієрейської резиденції відбулася урочиста частина святкування. Під час актового зібраня був зачитаний вітальний лист на адресу Харківської духовної семінарії від Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. За заслуги перед Українською Православною Церквою колектив Харківської духовної школи був удостоєний ордена імені святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова II ступеня.

2 червня в Почаївській духовній семінарії відбувся 22-й випуск. З приводу цього торжества святкове богослужіння проходило в Успенському соборі Почаївської Лаври. Вечірнє богослужіння та Божественну літургію очолили митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій та митрополит Почаївський Володимир, намісник Почаївської Лаври.

Актова частина та вручення дипломів проходили в Троїцькому соборі Почаївської Лаври. З архіпастирським словом до випускників звернувся митрополит Сергій. Також зі словом настанови до випускників звернувся митрополит Володимир, який побажав майбутнім пастирям успіхів в несінні церковного служіння в нелегкий для країни час.

Випускний акт в Почаївській ДС очолили митрополит Сергій і митрополит Володимир
Випускний акт в Почаївській ДС очолили митрополит Сергій і митрополит Володимир

Того ж дня в Полтавській місіонерській духовній семінарії відбувся 16-й випуск вихованців стаціонарної форми навчання богословсько-місіонерсьного відділення та відділення регентів-псаломщиків, а також 6-й випуск студентів іконописного відділення.

Божественну літургію очолив ректор Полтавської місіонерської духовної семінарії митрополит Полтавський і Миргородський Филип. Його Високопреосвященству співслужили єпископ Новокаховський і Генічеський Філарет, віце-ректор семінарії архімандрит Веніамін (Погребной), викладачі, студенти та гості місіонерської семінарії у священному сані.

По закінченню Літургії ректор семінарії митрополит Филип звернувся до Преосвященного єпископа Філарета, духовенства і мирян зі словами вдячності за спільну молитву та вручив випускникам дипломи.

Після вручення митрополит Филип звернувся до випускників з настановчим словом.

В Полтавській місіонерській духовній семінарії дипломи бакалавра отримали 25 випускників
В Полтавській місіонерській духовній семінарії дипломи бакалавра отримали 25 випускників

5 червня дипломи бакалавра богослов’я отримали 45 випускників Волинської духовної семінарії.

5 червня дипломи бакалавра богослов’я отримали 45 цьогорічних випускників ВДС
5 червня дипломи бакалавра богослов’я отримали 45 цьогорічних випускників ВДС

Розпочались урочистості зі спільної молитви у Свято-Покровському кафедральному соборі м. Луцька. Божественну літургію очолив ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз, якому співслужили викладачі та випускники у священному сані.

Актова частина та вручення дипломів відбулись у семінарському храмі на честь святих рівноапостольних Мефодія і Кирила, учителів Словенських. У своєму слові ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз відзначив, що багато з випускників завершують цьогоріч Волинську семінарію у священному сані. Він побажав усім вихованцям Божого благословення та допомоги у служінні Церкві. В свою чергу в дар духовній школі вихованці випускного курсу ВДС піднесли ікону святого апостола Фоми із часточкою його чесних мощей.

7 червня в Одесі, в день пам’яті святителя Інокентія Херсонського, після урочистого богослужіння в Спасо-Преображенському кафедральному соборі, яке очолив митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, в Одеській духовній семінарії відбулися урочистості з нагоди завершення чергового навчального року та вручення дипломів випускникам.

В день свт. Інокентія Херсонського митрополит Агафангел очолив випускний акт в ОДС
В день свт. Інокентія Херсонського митрополит Агафангел очолив випускний акт в ОДС

Урочисте зібрання відкрив ректор семінарії архімандрит Серафим. Зі звітною доповіддю про результати 2014/2015 навчального року виступив секретар Вченої ради ОДС архімандрит Тихон (Васіліу). Зі словом настанови до випускників звернувся правлячий архієрей Одеської єпархії митрополит Агафангел, який побажав, щоб молитвами святителя Інокентія Господь управив їх життєвий шлях і майбутнє служіння на славу Божу і на благо народу України. Наприкінці урочистого зібрання випускникам були вручені дипломи про закінчення Одеської духовної семінарії, а кращим вихованцям – пам’ятні книги. Після завершення випускного акту відбувся концерт хору ОДС під управлінням протоієрея Василія Петручка.

За матеріалами Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ

Просмотров: 1908