На Тернопільщині селяни захищають своє право бути в канонічній Церкві (ВІДЕО)

У неділю, 14 червня, в селі Башуки, Кременецького району Тернопільської області розкольники за підтримки радикалів захопили храм Української Православної Церкви на честь Святого Архістратига Михаїла.

За інформацією прес-служби Тернопільської єпархії УПЦ, зловмисники зламали двері храму і дзвіниці, замінили замки та впустили туди активістів так званої УПЦ КП у супроводі 5-ти священиків. Активну участь у захопленні храму брали кілька десятків людей у камуфляжах із символікою Правого Сектору. В підтвердження даної інформації спеціально для офіційного сайту УПЦ було надано ВІДЕО>>.

голова Юридичного відділу Української Православної Церкви протоієрей Олександр Бахов
Голова Юридичного відділу Української Православної Церкви протоієрей Олександр Бахов

Коментуючи дану ситуацію, голова Юридичного відділу Української Православної Церкви протоієрей Олександр Бахов зазначає: «Те, що відбувається у Башуках – є злочином та прямим порушенням Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Згідно цього ж Закону держава захищає права і законні інтереси релігійних організацій (ст. 5), тому вона зобов`язана захистити релігійні громади незалежно від їх чисельності та конфесійної приналежності».

Релігійна громада на честь Святого Архістратига Михаїла Української Православної Церкви існує в селі з 1991 року, зареєстрована у відповідності до законодавства України та на законних підставах володіє храмом.

Проблеми розпочалася на Великдень, коли група людей вирішила перевести релігійну громаду УПЦ в розкол.

«Питання парафіяльного життя повинно вирішуватись тільки релігійною громадою, – зазначає прот. Олександр Бахов. – Для того, щоб рішення релігійної громади було законним, необхідно аби воно приймалося згідно її Статуту та Статуту про управління Української Православної Церкви. В цих документах визначається порядок прийняття рішень та органи управління релігійною громадою, якими є  Парафіяльні збори на чолі з настоятелем. Тому, будь-яке рішення такого роду має прийматися парафіяльними зборами, які скликаються настоятелем за участі членів релігійної громади. Ні голова села, ні депутати, а ні будь-хто інший, хто не є членом релігійної громади, не може приймати жодних рішень щодо долі релігійної громади та її майна».

Однак деякі активісти вирішили провести в селі своєрідний «референдум», під час якого збирали підписи мешканців. Варто відзначити, що в селі – 620 чоловік, які могли б проголосувати. З них тільки 270 осіб підтримали ідею переходу в «київський патріархат», ще 55 були проти, а 15 утрималися.

Голова Юридичного відділу УПЦ звертає увагу на те, що за таких обставин рішення про зміну підлеглості (перереєстрацію) релігійної громади з УПЦ на «УПЦ КП» могли приймати за участі членів інших релігійних організацій. За свідченнями місцевих жителів, в селі за різними підрахунками проживає від 80-ти до 200-т чоловік протестантів, а також є члени інших конфесій.

настоятель храму на честь Святого Архістратига Михаїла протоієрей Василь Горюк
Настоятель храму на честь Святого Архістратига Михаїла протоієрей Василь Горюк. Фото: reporter.vesti

«Заяву про перереєстрацію в обладміністрацію подали від імені релігійної громади на честь Святого Архістратига Михаїла Української Православної Церкви особи які не мали на це повноважень, – розповідає настоятель храму отець Василь Горюк. – А на сесію сільської ради, де обговорювалась доля нашої парафії ані мене, ані адвоката не допустили».

На цій сесії голова сільради В. Ф. Шиманський відкликав попередній позитивний висновок щодо долі релігійної громади УПЦ. Раніше в офіційному листі він гарантував дотримання конституційних прав віруючих, наголосивши на тому, що в селі Башуки буде утворено нову релігійну громаду УПЦ КП, а релігійна громада УПЦ залишиться. Однак, в новому листі В. Шиманський вказав на недійсність свого попереднього повідомлення: «…для забезпечення правопорядку і нормального співіснування жителів села Башуки, вважаємо за доцільне перереєструвати громаду УПЦ в громаду УПЦ КП, так як переважно значна частина віруючих громадян є прихильниками УПЦ КП».

Варто відзначити, що розкольники неодноразово намагалися заволодіти храмом на честь Святого Архістратига Михаїла Української Православної Церкви, а до силових захоплень залучали радикалів.

«Чергове захоплення почалося 14 червня 2015 року приблизно о 6.30 ранку. Активісти «КП» зламали замок храмової дзвіниці і почали дзвонити у дзвін. До цього моменту на галявині перед храмом вже перебували автомобілі, які не належать місцевим жителям. Зокрема, кілька мікроавтобусів з розпізнавальними знаками Правого Сектора. Потім загарбники проникли всередину храму і, ймовірно, провели богослужіння за участю розкольницького священика. При цьому значна частина прихильників «УПЦ КП» вишикувалася кордоном біля входу в храм», – зазначається в повідомленні прес-служби Тернопільської єпархії УПЦ.

Біля захопленого храму в Башуках
Біля захопленого храму в Башуках

Працівники правоохоронних органів,  які прибули до храму, втручатися в події не хотіли.

Коментуючи дію правоохоронців в такій ситуації, протоієрей Олександр Бахов зазначив: «Слідча оперативна група, яка прибула на місце події, мала б припинити вчинення злочину або встановити всі обставини його вчинення. В даному випадку це можна порівняти з тим, коли проникли до вашого помешкання шляхом зламу дверей. В такій ситуації правоохоронці повинні опитати свідків, зняти відбитки пальців, попросити визначити господаря помешкання чи нічого не зникло та інше. Так вчиняють за нормальних умов».

Як повідомляють у єпархії, міліція лише зафіксувала, що середину замка храму замінили. А в цілому співробітники МВС не поспішали втручатися і припиняти злочин, що відбувався у них на очах. «За їх словами, вони намагалися не допустити прямого насильства. І при цьому залишилися повністю байдужими до факту замаху на майно і права віруючих», – зазначають у єпархії.

«Правоохоронні органи повинні відповідно реагувати, на повідомлення про вчинення злочину – неправомірне заволодіння чужим майном, пошкодження чужого майна, перешкоджання здійснення релігійної діяльності. Безумовно в цьому випадку настоятель повинен подати заяву про вчинення злочину до правоохоронних органів», – зазначає голова юридичного відділу УПЦ.

В єпархії повідомили, що від настоятеля храму прийняли заяву про зрив богослужіння, заяву про заволодіння майном зареєструвати відмовилися, обмежилися прийняттям звернення громадян.

«Нажаль є така практика, що міліція не приймає заяву про злочин за формальними ознаками, або приймає її як звернення громадян і протягом 30 днів надає відповідь у відповідності до Закону України «Про звернення громадян»», – описує ситуацію, яка складається останнім часом отець Олександр. Голова юридичного відділу УПЦ рекомендує наполягати на тому, щоб правоохоронці реєстрували заяву про злочин. Інакше: «якщо у діях правоохоронців вбачається упередженість, або не належне виконання своїх обов’язків, варто це оскаржувати».

До захоплення храму релігійною громадою УПЦ села Башуки вже було подано сім скарг: в Обласну адміністрацію, до Генеральної прокуратури та правоохоронних органів. У зв’язку із постійним тиском на парафіян релігійної громади УПЦ, правлячий архієрей Тернопільської єпархії митрополит Сергій надіслав звернення до Голови Тернопільської обласної адміністрації про недопущення перереєстрації громади. Та по факту, в даний час храм в Башуках залишається захопленим, при цьому представники «УПЦ КП» не надали жодних документів, які б підтверджували їх право на користування церквою.

Просмотров: 2924