УПЦ КП в Угринові недостатньо вигнання громади УПЦ: на заваді стали мерці, поховані біля захопленого храму

Не встигла громада відібраного Свято-Хрестовоздвиженського храму УПЦ, що у селі Угринів Волинської області, оговтатися після силового захоплення церковної будівлі, як її очікувала наруга над могилами в межах подвір’я храму.

УПЦ КП в Угринові недостатньо вигнання громади УПЦ: на заваді стали мерці, поховані біля захопленого храмуЯк зазначають члени вигнаної громади, представники УПЦ КП, які незаконно заволоділи будівлею, посилаються на «ремонтні роботи». При цьому ніяких дозволів на відповідні роботи з залученням екскаватора вони не мають.

Родичі працівників, які у день проведення зазначеного «ремонту» були на території відібраного храму, стверджують, що ківш екскаватора порушив давні поховання, які знаходилися біля стін храму. З землі дістали рештки трьох людей, які наступного дня, на свято Трійці були «урочисто відспівані» та поховані. Те, що представники УПЦ КП назвали «будівельним сміттям», вони викинули за паркан нового цвинтаря.

Імовірно, що біля храму були поховані колишні священнослужителі цієї парафії. Дізнатись про це у старожилів села не вдалося, однак мешканці підтвердили, що на території колись дійсно були, як мінімум, три могили.

УПЦ КП в Угринові недостатньо вигнання громади УПЦ: на заваді стали мерці, поховані біля захопленого храму

Ініціатори захоплення, а, відповідно, й так званого ремонту не визнають за собою вини за наругу над могилами. Більш того, винним у цій ситуації вони вважають протоієрея Ростислава Сапожника – настоятеля вигнаної громади УПЦ. Вандали стверджують, що він «мав би попередити» їх про ті могили, що знаходяться на церковному подвір’ї. При цьому представники УПЦ КП навіть не зважають на те, що отець Ростислав не мав доступу ані до так званих «ремонтних робіт», ані до споруди. Тим більш, священик не міг передбачити того, що біля будівлі храму розкопуватимуть щось екскаваторами.

Слід відзначити, що новоутвореною громадою УПЦ КП в Угринові чиняться різноманітні дії, аби дискримінувати громаду УПЦ. У о. Ростислава Сапожника намагаються відібрати хатину, у якій ідуть Богослужіння. Крім того, члени вигнаної з храму громади розповідають про те, що біля нього нині встановили гучні колонки, аби заважати службі прот. Р. Сапожника. За їх словами, раніше потреби в засобах підсилення звуку не було, так як у храмі немає проблем з акустикою.

УПЦ КП в Угринові недостатньо вигнання громади УПЦ: на заваді стали мерці, поховані біля захопленого храму

Віряни з Луцька, які мали нагоду бувати в Угринові на Богослужіннях в хатині, де збирається громада УПЦ, теж зазначали, що складається враження, наче нові господарі хочуть продемонструвати свою могутність. Ось і нині, вигнавши з храму живих, взялися й за мертвих, що біля нього поховані. Чим була ця наруга над могилами – випадковістю зі сторони нових хазяїв, які почали переробляти усе на свій лад в ейфорії від вседозволеності, чи доказом того, що вони не зупиняться ні перед чим? Вірогідно, відповідь на це запитання залишиться на совісті суб’єктів непокараного вандалізму. Проте, факт залишається фактом – навіть мертві віряни УПЦ чимось завадили новим хазяям, які чомусь позиціонують себе як представників «української церкви».

Інформаційно-аналітичний портал УПЦ “Про Церкву”

Просмотров: 1259