ЧЕРНІГІВСЬКА ОБЛАСТЬ. Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Божественну літургію у Свято-Миколаївському кафедральному соборі Ніжина (ОНОВЛЕНО)

23 червня, у День 300-ліття кончини святителя Іоанна, митрополита Тобольського, Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Свято-Миколаївському кафедральному соборі м Ніжина.

Його Блаженству співслужили намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Черкаський і Канівський Софроній; архієпископи: Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, Уманський і Звенигородський Пантелеімон, Чернівецький і Буковинський Мелетій, Ніжинський і Прилуцький Іриней;  єпископи: Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, Сєверодонецький і Старобільський Никодим, Конотопський і Глухівський Роман, Ірпінський Климент, Бородянський Варсонофій, Фастівський Даміан, Золотоноський Іоанн, а також духовенство Ніжинської єпархії.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до ніжинської пастви зі словом проповіді.

По закінченні богослужіння відбувся хресний хід вулицями міста, під час якого Його Блаженство освятив меморіальну дошку на честь загиблих воїнів АТО і відслужив заупокійну літію за військовими ЗСУ та мирними жителями, які загинули на Сході країни.

Після хресного ходу Предстоятель привітав правлячого архієрея Ніжинської єпархії архієпископа Іринея та православних ніжинців з ювілеєм пам’яті святителя Іоанна Тобольського і, зокрема, сказав: «Я не вперше в Ніжині. Ця древня православна земля багата на святині, славиться своїми храмами і монастирями. Нажаль, від тієї духовної краси, якою завжди славилась ніжинська земля, до наших часів збереглося не так багато. Та за час Вашого архіпастирського служіння, шановний владико Іренею, багато храмів було відновлено, монастирі наповнились іноками, в храмах побільшало людей, які сьогодні тут, в древніх храмах Ніжина, знаходять безсмертну духовну істину».

В свою чергу, владика Іриней подякував Предстоятелю за архіпастирський візит і подарував Його Блаженству ікону Всіх святих землі чернігівської.

Святитель Іоанн Тобольський народився в Ніжині на Чернігівщині
Святитель Іоанн

Святитель Іоанн Тобольський (1651-1715) народився в Ніжині на Чернігівщині. Відомий світу як просвітитель Сибіру, де залишився у пам’яті місцевих жителів як великий проповідник. Представник старовинного козацького роду Максимовичів, спадкоємець святителя Феодосія Чернігівського. Призначений ним особисто, святитель Іоанн (Максимович) був одним із найосвідченніших представників свого часу. Перед призначенням до Сибіру, очолював Чернігівську кафедру, де заснував так звані Чернігівські Афіни – колегіум, створений за зразком Київської академії. Також святитель започаткував типографію, у якій друкували духовно-виховну літературу. Значна кількість цих книжок належали перу самого святителя.

Просмотров: 2454