Дубенський чиновник напідпитку напав на священиків УПЦ

Конфлікт на Дубенщині розпочався з абсолютно банальних речей для мільйонів українців – розпивання спиртних напоїв.

За словами мешканців села Повча, заступник голови Дубенської районної адміністрації і за сумісництвом виконуючий обов’язки голови районної ради Олександр Козак досить часто після роботи заїжджає в сільський магазин, аби перехилити чарку-другу. Офіційного дозволу на продаж спиртних напоїв на розлив у магазина немає, але хіба продавчиня може відмовити в невеличкому задоволенні найвищому районному керівництву?..

Під час саме такого активного споживання алкоголю застали Олександра Козака місцевий житель Андрій Панкевич з двома священнослужителями – настоятелем храму с. Повча отцем Віталієм та священиком з сусіднього села Білогородка.

– Щойно побачивши нас, – розповідає отець Віталій, – Олександр Володимирович піднявся і почав обзивати нас усілякими образливими словами, не гребуючи лайкою.

Священики не стали мовчати і вступили в словесну перепалку з чиновником. Тоді заступник голови Дубенської районної адміністрації схопив стілець і, розмахуючи ним, пішов бити «москалів».

– Саме так Олександр Козак називає всіх, хто причетний до УПЦ, – пояснює священик Віталій Чайка.

Побачивши таку неадекватну поведінку місцевого керівництва, відвідувачі магазину вирішили викликати міліцію.

– Приблизно о дев’ятнадцятій зробили перший дзвінок на 102, потім ще кілька разів впродовж години набирали номер, але міліція не поспішала, – розповідає житель села Андрій Панкевич. Тоді священики поїхали до Дубенського районного відділку міліції і написали заяву про неправомірні дії з боку Козака О.В. При цьому черговий міліціонер спочатку відмовлявся реєструвати заяву, дізнавшись, про кого йде мова, – каже о. Віталій.

На дзвінок із села Повча о 23 годині 24 червня відреагував голова Громадської ради при УМВС Олександр Зайчук, який приїхав до районного відділку.

– На запитання, чому міліція не виїхала відразу після виклику на місце конфлікту, чергові відповіли, що автомобіль поламався, – розповідає пан Зайчук. – Я був присутній під час спілкування правоохоронців з потерпілими, звернув увагу на дотримання законності. Попросив взяти ситуацію, що трапилася, на контроль, а також провести профілактичну роботу в магазинах Дубенського району, де немає дозволів на продаж спиртного на розлив, але з-під поли не відмовляють налити нікому, тим паче високопосадовцям.

Валентина ОВЧАРУК, Рівненська єпархія УПЦ

Просмотров: 1557