ГРЕЦІЯ. На Афоні вшанували пам’ять спочилого Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Володимира

5 липня, у роковини з дня кончини Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира (Сабодана, +2014), у Свято-Пантелеімонівському монастирі на Святій Горі Афон молитовно вшанували пам’ять спочилого Предстоятеля Української Православної Церкви.

Цього дня Божественну літургію в афонській обителі очолили митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій та архієпископ Макіївський Варнава у співслужінні духовенства монастиря.

За богослужінням була піднесена заупокійна молитва про приснопам’ятного Блаженнішого Митрополита Володимира.

Як згадують афонські монахи, протягом свого більш ніж 40-річного архіпастирського служіння Блаженніший Митрополит Володимир часто бував на Святій Горі. Насельники Свято-Пантелеімонівського монастиря особливо відзначають, що спочилий Предстоятель УПЦ, не дивлячись на похилий вік та хвороби, молився за всіма уставними богослужіннями обителі, включно нічні.

Єпископ Володимир (Сабодан) разом із митрополитом Никодимом (Ротовим) відвідували Афон
Єпископ Володимир (Сабодан) разом із митрополитом Никодимом (Ротовим) відвідували Афон

Вперше Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Афон в 1968 році у 33-річному віці, будучи єпископом. Свій перший візит на Святу Гору він здійснив разом із відомим ієрархом Руської Православної Церкви митрополитом Никодимом (Ротовим).

Пізніше Блаженніший владика згадував про цікаві випадки, які він запам’ятав під час цього паломництва до Афону. Ігуменом Руського монастиря тоді був схіархимандрит Іліан, відомий своєю високою духовністю та прозорливістю. Після Літургії отець Іліан, прислуговуючи високим гостям, одягнув єпископу Володимиру білий клобук митрополита Никодима. Як потім з’ясувалося, цей жест афонського старця був пророчім.

Зі Свято-Пантелеімонівським монастирем на Афоні спочилого Предстоятеля тісно пов’язує і той факт, що в період свого навчання в Одеській духовній семінарії (1954-1958), він був однокласником майбутнього ігумена цієї обителі – схіархимандрита Ієремії. Обидва вихованці були духовними чадами преподобного Кукші Одеського, який у свій час також подвизався на Афонській горі.

За матеріалами сайту Руський Афон

Просмотров: 1208