КИЇВ. У свято свв. апп. Петра і Павла Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Літургію в Києво-Печерській Лаврі

12 липня, в Неділю 6-ту після П’ятидесятниці, День пам’яті славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла, Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Його Блаженству співслужили митрополит Вострський Тимофій (Єрусалимська Православна Церква), намісник обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, митрополит Вінницький і Барський Симеон, митрополит Полтавський і Миргородський Филип; архієпископи: Білогородський Николай, Гурій (Кузьменко), Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, Житомирський і Новоград-Волинський Никодим; єпископи: Туровський і Мозирський Леонід (Білоруський екзархат РПЦ), Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, Боярський Феодосій, Обухівський Іона, Конотопський і Глухівський Роман, Ірпінський Климент, Бородянський Варсонофій, Фастівський Даміан, Вознесенський і Первомайський Олексій, Золотоношський Іоанн, а також духовенство монастиря та столиці.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді, в якій закликав кожного слідувати прикладу міцності віри святого апостола Петра та духовній мудрості святого апостола Павла.

Під час богослужіння намісник обителі, митрополит Павел звершив священницьку хіротонію над дияконом Олександром Куненком, кліриком храму прп. Симеона Столпника села Петропавлівська Борщагівка Київської області.

По завершенні євхаристичного канону Блаженніший Митрополит Онуфрій рукоположив в сан диякона насельника Києво-Печерської Лаври, випускника Київської духовної академії, кандидата богослов’я інока Петра (Абрамова).

Наприкінці Літургії відбувся короткий молебень перед іконою святих первоверховних апостолів Петра і Павла, після якого Його Блаженство привітав усіх присутніх з недільним днем та зі святом, а намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври митрополита Павла – з Днем тезоіменитства.

«Дорогий владико, митрополите Павле, сьогодні — день святих первоверховних апостолів Петра і Павла, день Вашого тезоіменитства, адже Ви носите імена обох апостолів: перше ім’я, на честь святого апостола Петра, Ви отримали при хрещенні, друге, на честь святого апостола Павла — під час монашеського постригу. – зазначив Блаженніший Митрополит Онуфрій. – Від імені всіх єпископів, які зібрались сьогодні під склепінням цього прекрасного храму, хочу ще раз привітати Вас із днем Ваших небесних покровителів і подякувати Вам за Ваші молитви і труди, результати яких видно неозброєним оком у цій древній прекрасній обителі».

Його Блаженство також відзначив особливий благотворний молитовний дух братії Києво-Печерської Лаври, звернув увагу на благоустрій та високий рівень реставраційних робіт у монастирі. Предстоятель побажав владиці-наміснику милості Господньої та Його благословіння на подальше процвітання Лаври та благословив усіх присутніх.

Просмотров: 2515