Українцям потрібно відмовитися від стереотипу, що лікар завжди хабарник – архієпископ Лука (Коваленко)

Керуючий Запорізькою єпархією Української Православної Церкви та кандидат медичних наук архієпископ Лука (Коваленко) закликає українців не відноситься упереджено до лікарів, негативно оцінюючи якість медичного обслуговування в країні.

Про це він сказав, коментуючи соціологічне опитування щодо ставлення українських громадян до стану медичної сфери в країні, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Я знаю багато лікарів, які жертвують своїми вихідними заради своїх пацієнтів. Це – дійсно самовіддана праця. Однак у нас склався стереотип, що лікар завжди хабарник. Багатьох лікарів можна сміливо вважати героями, які рятують людей. Разом з тим у працівників медицини, зрозуміло, є і недоліки. Лікарі є членами суспільства з усіма його вадами, якими пошкоджуються люди різних професій. Ці недоліки, звичайно ж, потрібно викорінювати», – зазначає архієпископ Лука.

За його словами, медичне обслуговування – це в першу чергу допомога людям, а лікар – той, хто служить ближньому.

«Але багато людей часто не цінують лікарську працю, не помічають тих багатогодинних операцій, коли лікарям доводиться боротися за життя людей, а бачать тільки негатив. Коли ж лікар першої категорії каже, що отримує на руки трохи більше двох тисяч гривень – а на деяких підприємствах навіть не висококваліфікованому робітнику платять набагато більше – виникає питання: де соціальна справедливість?», – говорить владика.

Він підкреслює, що, говорячи про реформування медичної сфери, головний акцент потрібно робити не тільки на організаційно-матеріальну складову, а й на тому, як змінити свідомість лікарів та пацієнтів.

«Інша проблема – як ми самі ставимося до свого здоров’я. Це якраз тема моєї дисертації. Ми часто не замислюємося над тим, що вболіваємо, що не намагаємося дбати про здоровий спосіб життя, а винуватими в усьому робимо лікарів», – зауважує архієпископ Лука.

Наприкінці червня під головуванням Міністра освіти і науки України Сергія Квіта відбулося засідання Атестаційної колегії МОН України, на якому було затверджено дисертацію архієпископа УПЦ Луки (Коваленка) на тему «Медико-соціальне обґрунтування моделі інформаційно-освітнього забезпечення профілактики хвороб системи кровообігу».

Згідно з результатами опитування, проведеного у червні соціологічною групою «Рейтинг», 82% українців негативно оцінюють якість медичного обслуговування в країні. Серед чинників, які впливають на негативну оцінку роботи лікарів, найбільш популярними варіантами стали «відсутність відповідальності за результати лікування» та «вимагання коштів».

45% опитаних оцінили стан свого здоров’я як добрий, 38% – як задовільний, 15% – як слабкий.

Центр інформації УПЦ

Просмотров: 644