До дня святкування 1000-річчя блаженної кончини святого рівноапостольного великого князя Володимира з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія видано збірку богослужбових текстів, присвячених цій ювілейній даті. Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ пропонує ознайомитися з цією працею.

Чинопослідування церковних служб в пам'ять тисячоліття кончини рівноапостольного великого князя Володимира
Чинопослідування церковних служб в пам’ять тисячоліття кончини рівноапостольного великого князя Володимира

«Чинопослідування церковних служб в пам’ять тисячоліття кончини рівноапостольного великого князя Володимира» було розроблено Літургічною комісією УПЦ спільно з Інформаційним та Видавничим відділами УПЦ. Видавничий відділ УПЦ підготував службу до видання. Активну участь у підготовці та виданні збірки брав відділ «Місія Церква і культура», який очолює ігуменя Серафима (Шевчик).

Голова Видавничого відділу протоієрей Володимир Савельєв розповідає про структуру збірки. «У цю книгу входить “Служба Господу Богу нашому, в Троїці славимому, в пам’ять Хрещення Русі, та святому рівноапостольному князю Володимиру з собором Київських святих”.

Особливі молитви, присвячені святу Хрещення Русі — “Послідування молебного співу в свято святого рівноапостольного князя Володимира і в пам’ять Хрещення Русі”, а також “Акафіст святому рівноапостольному князю Володимиру” і нове розширене житіє святого князя».

Щодо підготовки богослужбових текстів, протоієрей Володимир Савельєв зазначає: «Житіє готували Видавничий та Інформаційний відділи УПЦ. Ми використовували “Настільну книгу священнослужителя”, “Православну енциклопедію”, різні історичні джерела.

Для Акафіста Літургічна комісія використовувала тексти служб князю Володимиру, служби Хрещення Русі, було складено стихири і тропарі Київським святим. Це, власне, вже літургійна творчість. Загалом Акафіст не є заново написаним, його розглянула, уточнила деякі місця і затвердила Літургічна комісія на основі вже існуючого. У ньому є молитва князю Володимиру, є молитва Господу Богу нашому в Троїці славимому, присвячена до Хрещення Русі».

Текст збірки богослужбових текстів рекомендований Літургічною комісією для використання під час богослужінь.

Всі служби підготовлені церковнослов’янською мовою, житіє князя Володимира складено українською.

Ви можете звантажити текст Чинопослідування за посиланням.

З метою збереження авторських прав на збірку, файл подається у форматі DjVu – тільки для перегляду та приватного друку.

Для перегляду збірки на екрані та друку на комп’ютері PC в ОС Windows можна завантажити та встановити безкоштовну програму WinDjVu зі сторінки за адресою http://windjview.sourceforge.net/ru/. Для інших платформ та операційних систем також неважко знайти відповідне безкоштовне програмне забезпечення.

Також читайте житіє князя Володимира на офіційному сайті УПЦ

Просмотров: 1225