ВОЛИНСЬКА ОБЛАСТЬ. Голова Волинської обладміністрації вважає, що храм в Угринові потрібно поділити між двома громадами

Після захоплення храму громада звершує богослужіння в будинку священика

Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик заявив під час підсумкової прес-конференції, яка відбулася 22 липня, про те, що вирішити питання з захопленим храмом УПЦ в Угринові можна шляхом почергових богослужінь в ньому двох громад села.
«В усіх церквах – наші люди, волиняни, – сказав він. – Щодо конфлікту навколо храму в Угринові, то я закликаю громаду порозумітися. Втім наголошу, що це – державна власність, і, якщо громада не може розібратися, то треба буде встановити почерговість для людей, які будуть користувалися храмом. На це я буду націлений», – наголосив голова обласної адміністрації Волині.

У Волинській єпархії ситуацію описують, як конфлікт між мешканцями одного села, Угринова, котрі до того мирно ходили в одну церкву. Настоятель протоієрей Ростислав Сапожник прослужив тут 16 років, а конфлікт відбувся у вересні минулого року. Значною мірою йому сприяв основний, так би мовити, місцевий працедавець. У селі відбулося опитування щодо того, до якого патріархату хочуть належати люди: до УПЦ чи «УПЦ КП». І якщо перейти до «Київського патріархату» вирішили (з різних причин, зокрема і аби зберегти роботу) 330 чоловік, то вірними УПЦ залишилися (навіть під страшенним тиском) 114 чоловік, а ще 70 не підписалися ні за один, ні за інший патріархат. 114 чоловік також мають конституційне право на задоволення своїх релігійних потреб. Проте є не одне відео, яке свідчить: парафіян УПЦ в Угринові силою вигнали з їхнього храму.

Сільрада ігнорує звернення віруючих про виділення приміщення для молитви

Наразі парафіяни УПЦ в Угринові моляться у хатині настоятеля. Сільська рада проігнорувала їхнє звернення щодо того, аби у приміщенні старої школи громаді виділили кімнату для проведення богослужінь. Затягується і вирішення багатьох інших питань.

Тому пропозиція голови Волинської ОДА щодо почергового служіння у храмі може бути тим рішенням, яке громаді УПЦ в Угринові поверне її конституційне право на задоволення релігійних потреб і сприятиме примиренню мешканців села, вважають в єпархії.

За матеріалами сайту Волинської єпархії

Просмотров: 456