17 серпня, у річницю інтронізації Предстоятеля Української Православної Церкви, в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври урочисте богослужіння очолив Блаженніший Митрополит Онуфрій у співслужінні 53 архіпастирів із більшості єпархій УПЦ.

Роком молитви охарактеризували період предстоятельства Блаженнішого Митрополита Онуфрія вірні чада Української Православної Церкви. Архієреї та гості урочистостей по закінченні богослужіння розповіли кореспонденту Синодального інформаційного відділу УПЦ про роль Його Блаженства у житті Церкви та в їхньому особистому житті.

Митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій:

Блаженніший Митрополит Онуфрій повністю довіряє Промислу Божому

Митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій
Митрополит Тернопільський і Кременецький Сергій

Характеризуючи служіння нашого Предстоятеля, в першу чергу мушу сказати, що це молитовне служіння, у якому Блаженніший Митрополит Онуфрій повністю довіряє Промислу Божому. Все знаходиться у волі Божій – чітко розуміє і передає це розуміння нам Блаженіший. Своєю довірою Господу Владика надає приклад усім нам як потрібно жити.

– Відомо, що  Ви давно знаєте Блаженнішого Владику. Блаженнішого Митрополита Онуфрія, Ваше Високопреосвященство та митрополита Кам’янець-Подільського і Городоцького Феодора називають «трійцею друзів».  Що вас об’єднує усі роки дружби?

Напевне, нас так називають тому, що ми переживаємо духовне єднання, поміж нами існує єдинодушність, а про багато речей ми маємо спільний розсуд. Ми віримо, що наші дружні відносини – це не щось особисте, так Господь нам відкриває Свою волю, і ми, покоряючись, довіряємо одне одному, як брат брату, як владика владиці. Так проявляється наша довіра не собі, а Богу – через ближнього.

Митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан:

Предстоятель живет не для себя, а для Церкви – это не может не вызывать уважения

Митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан
Митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан (возведений в сан митрополита 17 серпня 2015 р.)

Имя Блаженнейшего – это имя архипастыря, которого поминают за каждым богослужением во всех храмах на территории Горловской епархии. Благодаря имени Блаженнейшего, многие чада Церкви Христовой приходят в храм не с проклятиями, не желают зла обидчикам, не проявляют ненависть, а молятся о том, чтобы Господь послал всем нам мир.

– За что так почитают Владыку в зоне военного конфликта?

За его любовь и смирение, а также за его готовность служить Богу, жить по правде и по совести. Предстоятель живет не для себя, а для Церкви. Люди это видят, и это не может не вызывать уважения.

Митрополит Криворізький і Нікопольській Єфрем:

Для нашої Церкви минулий рік – це рік миру і спокою

Митрополит Криворізький і Нікопольській Єфрем
Митрополит Криворізький і Нікопольській Єфрем (возведений в сан митрополита 17 серпня 2015 р.)

Не зважаючи на всі буремні події сьогодення, для нашої Церкви минулий рік – це рік миру і спокою. Ми завдячуємо за це нашому Предстоятелю, Першосвятителю Блаженнішому Владиці Онуфрію. Владика привніс цей мир в нашу Церкву своїм життям – найперше своїм істинно чернечим життям монаха, яке складається з молитви і уповання на волю Божу. Кожен раз він наставляє нас вірити у Промисел Божий. Він всім говорить, що потрібно зазирати у свою душу, у своє серце. Його теза, як мені здається, «Зміни спочатку себе, а потім зміниться все навколо». Сьогодні ми маємо в серці духовну радість, тому, що з нами наш рідний батько, і як сказав апостол: «Такий нам подобаше архієрей!».

Голова Синодального відділу УПЦ «Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик):

Величезний пласт роботи, який підняв Блаженніший, говорить про його надзвичайні духовні здібності

Голова Синодального відділу УПЦ «Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик)
Голова Синодального відділу УПЦ «Церква і культура» ігуменя Серафима (Шевчик)

Рік предстоятельства Блаженнішого Митрополита Онуфрія, що минув – це начебто мало, але це водночас дуже багато. Той величезний пласт роботи, який підняв Блаженніший, говорить про його надзвичайні духовні здібності. Перш за все, це його молитва, яка може гори переставляти. Важко переставляти гори? Зачасту людські серця більш кам’яні, ніж саме каміння. Пом’якшити закам’яніле серце, створити його осередком любові надзвичайно важко. Те, що Блаженніший розтоплює наші камінні серця, те, що він веде нас до Бога Світла, Бога Правди, Бога Любові, говорить про те, що ця людина угодна Богові. А вести нас грішних до спасіння надзвичайно важко. Ми вважаємо, що самі здатні змінити цей світ на краще, але ж, бачите, не змінюємо. Навпаки – змінюємо тільки на гірше.

Головна наша цінність і радість – це величезна сила молитви нашого Предстоятеля. Це його дорогоцінне надбання, яке поширюється на всю Церкву. Водночас ми гаряче молимося за нашого Первосвятителя. Тому, що ми розуміємо який хрест він взяв на свої плечі – непід’ємний. Лише з Божою допомогою можливо нести цей надзвичайно важкий послух, який доручила Свята Церква Блаженнішому.

– А як Блаженніший впливає на Ваше життя?

Блаженніший – монах, людина, яка чудово розуміє всі наші недоліки, наші гріхи, розуміє які є небезпеки на чернечому шляху, тому ми, монахи, бачимо в ньому не лише архіпастиря, а перш за все авву – він наш ігумен.

Просмотров: 3111