ЧЕРНІВЕЦЬКА ОБЛАСТЬ. Блаженніший Митрополит Онуфрій освятив храм на честь Преображення Господнього

19 серпня, у день свята Преображення Господа Бога і Спаса Іісуса Христа, Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив освячення храму на честь Преображення Господнього в монастирі святого великомученика Іоанна Сучавського Чернівецько-Буковинської єпархії, після чого звершив Божественну літургію.

Його Блаженству співслужили митрополит Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, архієпископи: Чернівецький і Буковинський Мелетій та Ніжинський і Прилуцький Іриней; єпископи: Унгенський і Ниспоренський Петр, Хотинський Євсевій, Шумський Нафанаїл, а також духовенство єпархії.

За богослужінням було возведено в сан архімандрита секретаря Чернівецько-Буковинської єпархії ієромонаха Никиту Сторожука.

Після читання Святого Євангелія Предстоятель звернувся до парафіян зі словами проповіді.

По закінченні Літургії Блаженніший владика привітав ігуменю, сестер та парафіян обителі зі святом та нагородив настоятеля і будівничого храму на честь Преображення Господнього протоієрея Павліна Павленка орденом святого рівноапостольного князя Володимира І ступеня.

У свято Преображення Господнього існує церковний звичай звершувати освячення плодів. Ця традиція сягає давніх часів: згадку про неї можна знайти у 3-му Апостольському правилі. Зазвичай 6 серпня за старим стилем  (19 серпня за новим) на Сході дозрівають плоди, найважливіші з яких – колосся та виноград – приносяться для благословення та в знак подяки Богу за отримання людиною цих плодів.

Наприкінці богослужіння Його Блаженство освятив плоди та монастирське джерело.

Просмотров: 4003