Суд підтвердив – у розкольників немає жодних прав на храм у с. Птича

2 вересня 2015 року Господарський суд Київської області виніс рішення, за яким храм Успіння Пресвятої Богородиці у селі Птича Дубенського району, на який активно претендували представники так званої УПЦ КП, підпорядковуватиметься й надалі УПЦ.

Справу виграла численна громада канонічної Церкви, яка витримала усі нападки, спроби захоплення та протистояння від розкольників та радикалів. Та таке рішення не задовольнило місцевих розкольників та журналістів.

Активісти «Київського патріархату» схоже зовсім забули про те, що у липні 2015 року уклали мирову угоду, у якій задекларували, що приймуть остаточне рішення судової інстанції, а громада, що програє суд, відійде від справи та почне будувати свій власний храм. Натомість, після візиту чиновників Рівненської ОДА до села Птича, активісти «УПЦ КП» вирішили направитися під стіни держадміністрації, де влаштували пікет. Розкольники почали вимагати відставки першого заступника голови ОДА Юрія Приварського, якого звинуватили в прийнятті столичним судом неугодного їм рішення.

За їхніми словами, Київський господарський суд керувався не Законом, опираючись на надану громадою УПЦ документацію, а під впливом певного листа представників місцевої ОДА, направленого до Суду на підтримку громади УПЦ.

У Рівненській єпархії прямо говорять про те, що «Київському патріархату» не вдалося захопити храм в селі Птича Дубенського району, тому вони намагаються різними способами схилити на свою сторону чиновників. «За попередніми домовленостями, щоб уникнути конфлікту ми запропонували Київському патріархату подати до суду. Вони намагалися на суді довести, що наша документація на право власності храмом недійсна. Суд підтвердив протилежне, тому нам не зрозумілі претензії Київського патріархату. Їм не вдалося заволодіти храмом спочатку в силовий спосіб, тепер не вдалося і згідно чинного законодавства», – коментує ситуацію секретар Рівненської єпархії УПЦ прот. Віталій Герлінський. Право користуватись храмом було підтверджено усіма необхідними документами, які були оформлені належним чином тут ще у 90-ті роки, зазначається у рішенні.

Тим часом під тиском агресивно налаштованого натовпу, керованого розкольницькими «священиками» та очільником «Правого сектору» Рівненщини заяву на звільнення написали двоє працівників Рівненської ОДА, які нібито причетні до написання «міфічного листа».

Пристрасті, які описуються в рівненській пресі, вже декілька днів точаться навколо «документу», ознайомитися з яким, нажаль, редакції офіційного сайту УПЦ так і не вдалося. Щоправда, в одній із статей навіть дається посилання на те, що додатком до публікації буде даний документ – «ЛИСТ». Та насправді прикріпленим файлом до статті «ПИТАННЯ РЕЛІГІЙНІ: У РІВНЕНСЬКІЙ ОДА ЗНАЙШЛИ ВИННИХ? (+ЛИСТ)» виявляється власне Рішення Господарського суду Київської області. Очевидно, що в такий спосіб місцева преса спеціально заплутує своїх читачів, вигадуючи «міфічні листи» лишень для того, аби вплинути на законне рішення Суду.

Просмотров: 1007