ВІННИЦЯ. Предстоятель вшанував пам’ять Собору Вінницьких святих (ОНОВЛЕНО)

14 вересня, у день церковного новоліття та свято Собору Вінницьких святих, Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію на площі перед Спасо-Преображенським кафедральним собором м. Вінниці.

Цього дня Українська Православна Церква відзначає одразу три знаменні дати: церковне новоліття, день пам’яті преподобного Симеона Столпника та свято Собору Вінницьких святих.

Його Блаженству співслужили митрополити: Одеський і Ізмаїльський Агафангел; Верійський і Науський Пантелеімон (Елладська ПЦ); Вишгородський і Чорнобильський Павел, намісник Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври; Тульчинський і Брацлавський Іонафан, Хмельницький и Старокостянтинівський Антоній, Сарненський і Поліський Анатолій, Вінницький и Барський Симеон, Криворізький і Нікопольський Єфрем, Могилів-Подільський и Шаргородський Агапіт, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр; архієпископи: Гурій (Кузьменко), Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, Володимир-Волинський і Ковельський Володимир, Яготинський Серафим; єпископи: Семятицький Георгій (Польська ПЦ), Унгенський і Ниспоренський Петр (Молдова), Єдинецький і Бричанський Никодим (Молдова), Туровський і Мозирський Леонід (Білорусь), Конотопський і Глухівський Роман, Бородянський Варсонофій, Сорокський Іоанн (Молдова), а також духовенство і гості Вінницької єпархії у священному сані.

Його Блаженство вклонився частці мощів св.прп. Симеона Столпника
Його Блаженство вклонився частці мощів св.прп. Симеона Столпника

Перед початком Літургії Архіпастир вклонився частці мощів преподобного Симеона Столпника, що прибула до Вінниці 12 вересня у супроводі делегації грецьких священнослужителів на чолі з митрополитом Верійським і Науським Пантелеімоном.

Під час малого входу Блаженніший владика нагородив священнослужителів Вінницької єпархії богослужбовими нагородами.

Після читання Святого Євангелія Його Блаженство виголосив проповідь перед чисельною вінницькою паствою.

Ікона Собору Вінницьких святих
Ікона Собору Вінницьких святих

По завершенні богослужіння відбувся короткий молебень перед іконою Собору Вінницьких святих, після чого Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся з архіпастирським словом до всіх присутніх. Вітаючи духовенство та віруючих зі святами, Предстоятель нагородив тезоіменитого митрополита Вінницького і Барського Симеона орденом святого апостола Іоанна Богослова І ступеня, а також вручив пам’ятні подарунки благодійникам Вінницької єпархії.

В свою чергу, митрополит Симеон подякував Його Блаженству за Архіпастирський візит до Вінниці та передав у дар ікону Божої Матері Знамення.

 У Вінницькій єпархії торжества триватимуть чотири дні: з 12 по 15 вересня.

Фото: Одеська єпархія

Просмотров: 1868