КИЇВ. Керуючий справами УПЦ проінформував закордонних журналістів про порушення прав віруючих канонічної Церкви

22 вересня керуючий справами Української Православної Церкви, митрополит Бориспільський і Броварський Антоній провів зустріч із представниками провідних ЗМІ Німеччини, Італії та Австрії.

У зустрічі також взяв участь заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ, протоієрей Миколай Данилевич та співробітник відділу С. М. Бортник. Гості прибули до України, щоб через власне спілкування зрозуміти реальну політичну, суспільну та релігійну ситуацію в нашій країні.

В рамках зустрічі підіймалися питання ролі Церкви у процесах врегулювання ситуації на сході України, реалізації Українською Православною Церквою благодійних і гуманітарних програм, а також стану міжрелігійних та міжконфесійних відносин у нашій країні.

Митрополит Антоній представив присутнім загальні дані щодо кількості парафій та єпархій Української Православної Церкви, їх розташування по регіонах України, розповів про діяльність Церкви в соціально-гуманітарній сфері. Владика сказав, що для Церкви принципово не існує розділення віруючих за мовними, культурними чи політичними признаками. В цьому сенсі членами Української Православної Церкви є й ті вірні, що проживають в Криму і на Донбасі. Церква виступає за мир і стабільність в українському суспільстві.

У той же час, – зазначив архієрей, – існують і серйозні проблеми на шляху встановлення стабільності в Україні. У першу чергу, це стосується розпалювання міжрелігійних конфліктів.

11215505_559062357581292_2417326387102410855_n
Митрополит Антоній (Паканич)

«Буквально вчора був захоплений наш храм у селі Катеринівка, Тернопільської області. Група представників «Київського патріархату» та радикалів з «Правого сектору», вирізавши отвір біля одного з вікон, проникла в приміщення храму і закрилася там. Коли наші віруючі попросили їх покинути храм, який згідно зі всіма юридичними документами належить громаді УПЦ, була застосована сила. Результат – розбиті голови і поламані пальці у наших людей, для яких довелося викликати машини «швидкої допомоги», – поінформував митрополит Антоній.

«Сумно, що подібні випадки відбуваються при повному потуранні місцевої влади та правоохоронних органів. Наявні факти і більш відвертого нехтування законом. Так, незважаючи на те, що суди з питань суперечок за церковне майно починають виносити правомірні, справедливі рішення, це не стримує деяких чиновників від свавілля. Наприклад, 4 вересня губернатор Тернопільської області С. С. Барна, проігнорувавши рішення Кременецького районного суду, який заборонив Тернопільській ОДА вносити зміни до статуту громади храму в с. Колосова, підписав розпорядження про передачу храму «Київському патріархату». І таких прикладів вистачає», – констатував владика. Гостям були представлені й інші приклади порушення прав віруючих УПЦ, а також передані докладні описи цих фактів англійською мовою.

Митрополит Антоній також зазначив, що з більшістю українських конфесій Українська Православна Церква має рівні стосунки. Однак, цього не можна сказати про відносини з «УПЦ КП», представники якої за підтримки деяких політичних партій, іноді місцевої влади, і навіть збройних формувань продовжують захоплювати храми УПЦ.

«Намагатися зруйнувати Українську Православну Церкву, значить намагатися зруйнувати Україну, оскільки в нашій країні більше не існує такої інституції, яка присутня у всіх регіонах країни», – зазначив владика.

Під час розмови було підкреслено, що Церква не є політичною організацією. В умовах сучасних політичних перипетій Українська Православна Церква не втручається в політичні питання, а намагається вносити церковний вимір в життя суспільства та держави. Місія Церкви під час збройних конфліктів полягає в тому, щоб молитися за мир, закликати до миру і робити все для примирення людей, для викорінення духа злоби й ненависті в їхніх серцях. В цьому сенсі митрополит Антоній позитивно відгукнувся про зміну риторики лідерів деяких конфесій, які на початку конфлікту закликати воювати до переможного кінця і зовсім не говорили про мир, а тепер поступово починають відходити від такої конфронтаційної риторики. «Молитва – ось головна зброя Церкви», – зазначив владика.

По завершенні зустрічі співрозмовники обмінялися подарунками.

Фото: Київська Митрополія

Просмотров: 811