Церква самостійно вирішує, де мають бути її єпархіальні центри – речник ВЗЦЗ УПЦ

Українська Православна Церква самостійно вирішує, де мають бути її єпархіальні центри.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, про це сказав заступник Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, коментуючи заклик директора департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрія Юраша до УПЦ, перенести свої єпархіальні центри, які знаходяться в окупованих районах, на підконтрольні Україні території.

Цей заклик директор департаменту у справах релігій і національностей озвучив 25 вересня під час прес-конференції в Укрінформі.

«Заява Андрія Юраша є втручанням у внутрішні справи Церкви. А по формі подачі вона ще й має вигляд шантажу або навіть ультиматуму: «якщо не зробите, то…», «покажіть суспільству, з ким ви…». Ми з народом України, розділеним війною та пропагандою. Чи пан директор не вважає населення Криму та Донбасу частиною народу України? УПЦ самостійно вирішує, де мають бути її єпархіальні центри та не потребує вказівок з боку чиновників», – зазначив отець Миколай.

За його словами, Церква має орієнтуватися на реальних віруючих людей, а не на політичні центри.

«В сьогоднішній ситуації Українській державі такі кроки робити просто глупо, бо єпархії Української Православної Церкви на Донбасі, де кожного дня за богослужінням згадується Київ і Україна в титулі Митрополита Онуфрія, є фактично єдиною позитивною згадкою про Київ і Україну серед місцевих людей, які живуть там в умовах як реальної, так і інформаційної війни. Втратити це – стратегічно неправильно. Українська держава втратила свій політичний Крим і частину Донбасу. УПЦ свій церковний Крим і церковний Донбас не втратила», – підкреслив речник ВЗЦЗ УПЦ.

Отець Миколай зауважив на тому, що донбаські єпархії підпорядковуються церковному Києву.

«Там також проживають наші люди, і ми не повинні від них відмовлятися. Ми повинні дбати про всіх віруючих і не відмовлятися від них в угоду тимчасовим чиновникам. Справжній патріотизм не в тому, щоб залишити людей і втекти, а в тому, щоб повернути їх серця до Києва і до України. Так що, перед тим як робити заяви про те, де мають знаходитися наші єпархіальні центри, треба думати про всю Україну, з Кримом і Донбасом включно», – сказав священнослужитель.

Центр інформації УПЦ

Просмотров: 1279