22 вересня в приміщенні Церковно-археологічного кабінету Київської духовної академії відбулася зустріч представників Української Православної Церкви з представниками Біблійних Товариств (БТ) Данії, Нідерландів, Норвегії та України. У складі делегації були наступні високоповажні особи: директор міжнародного служіння БТ Данії пані Синне Гарф, голова міжнародного служіння БТ Нідерландів пані Джойс ван де Вен, менеджер з комунікації БТ Данії пані Інге Елізе Хандсбек Дженсен, фотожурналіст Норвезького БТ пан Даг К’єр Смемо, Генеральний секретар Українського БТ пан О. І. Бабійчук, заступник Генерального Секретаря Українського БТ пан А. В. Райчинець. З боку УПЦ гостей приймали заступник голови ВЗЦЗ УПЦ протоієрей Миколай Данилевич, співробітник Відділу Д. П. Лозінський та заступник голови Синодального відділу УПЦ з соціально-гуманітарних питань ієрей Іоанн Сухоняк.

Основною темою розмови була роль Церкви та актуальність Слова Божого у суспільстві в умовах війни. У ході розмови протоієрей Миколай Данилевич зазначив, що нинішня ситуація в Україні актуалізує для кожного християнина Євангельську притчу про милосердного самаритянина. “На превеликий жаль, одна частина суспільства сприймає іншу подібно до того, як іудеї сприймали самаритян. Проте ця Євангельська притча розповідає нам про те, що самаритянин допоміг іудею у біді. Однак, проявивши милосердя, він не став іудеєм. А іудей, у свою чергу, не став самаритянином, прийнявши від нього допомогу. Таким чином, Євангеліє розповідає нам про акт любові та милосердя, у якому обидві сторони зберегли свою ідентичність, свої світоглядні та можливо й політичні переконання, тим самим показавши, що любов і милість знаходяться над будь-якими розбіжностями у політичних, соціальних і навіть релігійних поглядах. І важко собі уявити, щоби після того, як самаритянин подбав про іудея, ці дві різні людини, представники ворогуючих суспільств, теоретично зустрівшись на полі бою, билися б один з одним. Думаю, що у цій причті Господь чітко показує нам, як можна досягати примирення через добрі справи”.

Протоієрей Миколай Данилевич також подякував гостям за організацію міжрелігійної зустрічі представників конфесій України та Росії в м. Осло (Норвегія) 10-11 вересня 2014 року, що відбулася за підтримки Норвезького Біблійного Товариства і надала можливість представникам Церков та релігійних організацій обох країн зустрітися особисто, вислухати один одного безпосередньо, а не крізь призму ЗМІ.

Сторонами було також відзначено, що співпраця між Українським Біблійним Товариством і Українською Православною Церквою, яка є однією із засновниць УБТ, за багато років сумісної роботи у розповсюдженні Слова Божого вже принесла і продовжує приносити багато добрих плодів навіть у нинішні важкі часи.

«Тільки Христос, тільки Слово Боже і ніяке інше сказане слово здатне принести мир у суспільство і у серця кожного з нас. – сказав наприкінці зустрічі протоієрей Миколай. – А тому, поширюючи Євангеліє і проповідуючи його людям, ми робимо найважливішу в світі справу, що освячена самим Господом».

На згадку про зустріч у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі гості отримали у подарунок примірники «Києво-Печерського Патерика» англійською мовою.

Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ

 

Просмотров: 351