23-24 вересня, в рамках святкування 1000-річчя кончини святого рівноапостольного князя Володимира, в Свято-Покровському ставропігійному жіночому монастирі Москви відбулася міжнародна богословська науково-практична конференція «Чернецтво Святої Русі: від витоків до сучасності».

З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в роботі конференції від Київської Духовної Академії взяв участь вікарій Київської Митрополії єпископ Боярський Феодосій.

192 учасника з України, Росії, Білорусі, Молдови, Німеччини; а також ігумени та ігумені монастирів Греції (св. Гори Афон), Кіпру, о. Крит стали учасниками конференції. Серед яких – 9 архієреїв, 53 архімандрита та ігумена, 73 ігумені та 47 ченців.

Відкриваючи форум, намісник Свято-Троїцької Сергієвої Лаври архієпископ Феогност, який очолив президію, закликав до активного обговорення існуючих проблем у чернечому житті присутніми.

Києво-Печерському монастирю, як колисці чернецтва на Русі та оплоту духовного життя давньоруського народу, був присвячений виступ викладача Київської Духовної Академії вікарія Київської Митрополії єпископа Боярського Феодосія. Доповідач детально розглянув джерела, які свідчать про те, що монастир був заснований преподобним Антонієм за афонським зразком. Значна частина доповіді була присвячена ролі прп. Феодосія Печерського: введення ним Студійського спільножительного статуту стало єдиною умовою збереження чернечого общинного життя і подальшого існування Печерської обителі.

Також перед учасниками конференції з доповідями виступили архієпископ Берлінський і Германський Марк, єпископ Лідський і Сморгонський Порфирій, єпископ Борисівський і Мар’їногорський Веніамін, кандидат історичних наук, професор Ю.О. Артамонов, архімандрит Серапіон, економ монастиря Благовіщення Пресвятої Богородиці в Ормілії, подвір’ї монастиря Сімонопетра (Свята Гора Афон), настоятелька монастиря ікони «Живоносне джерело» Хрісопігі в Хан’ї (о. Крит, Греція) ігуменя Феоксенія, ігумени та ігумені інших чернечих обителей.

У ході роботи конференції було проведено круглі столи на теми: «Батьківське ставлення до братії і управління монастирем» (для ігуменів) та «Материнське ставлення до сестер і управління монастирем» (для ігумень).

На завершення форуму був прийнятий підсумковий документ.

За матеріалами Київської Митрополії

Просмотров: 416