27 вересня, у Неділю 17 після П’ятидесятниці та свято Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію на площі біля Ближніх печер перед Хрестовоздвиженським храмом Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Його Блаженству співслужили намісник обителі, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел; архієпископи: Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, Городницький Олександр; єпископ Діонісій (Константинов), а також братія монастиря у священному сані.

"Імператор Іраклій повертає Хрест Господній до Єрусалиму" Микеле ді Маттео Ламбертіні (XV ст.)
“Імператор Іраклій повертає Хрест Господній до Єрусалиму” Микеле ді Маттео Ламбертіні (XV ст.)

У VII столітті вшанування віднайдення Хреста Господнього царицею Єленою було поєднано зі спогадом про іншу славетну подію – повернення древа Животворящого Хреста Господнього з персидського полону. У 614 році цар Персидський Хозрой під час війни з візантійським імператором Фокою заволодів Єрусалимом, розграбував його та вивіз до Персії древо Животворящого Хреста Господнього, де воно перебувало 14 років. У 628 році імператор Іраклій після пермоги над персами урочисто повернув святиню до Єрусалима. Ця подія відбулася 14 вересня (за старим стилем).

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика виголосив проповідь перед чисельною паствою, яка зібралася цього дня на ранню Літургію в Лаврі.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Після одпусту Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав присутніх архіпастирів, духовенство та мирян із недільним днем і святом Воздвиження Хреста Господнього, а також благословив усіх присутніх.

Фото: Інформаційного відділу УПЦ та сайту Києво-Печерської Лаври

Просмотров: 2330