КИЇВ. Вікарій Київської Митрополії взяв участь у церемонії вшанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру

29 вересня, у 74-ту річницю початку розстрілів у Бабиному Яру, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія вікарій Київської Митрополії єпископ Боярський Феодосій взяв участь у церемонії вшанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру.

У церемонії, яку очолив Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, взяли участь також члени Уряду України, релігійні діячі, представники громадськості, національних товариств, дипломатичного корпусу. Учасниками заходу були покладені квіти до пам’ятника мирним громадянам, розстріляним німецькими фашистами у Бабиному Яру. Присутні вшанували пам’ять жертв розстрілів хвилиною мовчання.

У Бабиному Яру з 1941 по 1943 роки відбувалися страшні за масштабами, заздалегідь сплановані і прораховані до деталей вбивства мирних жителів – євреїв, українців, росіян, ромеїв, переважно похилого віку, жінок, дітей. Тут були віддані смерті з тортурами військовополонені, комуністи з сім’ями, партизани, підпільники, православні священики, які відмовилися, незважаючи на страшний тиск, проголошувати в церквах молитви за здоров’я фюрера і рятували від розстрілу євреїв. Протягом двох років жертв колонами вели до місця страти і придавали смерті. Людей розстрілювали на краю обриву або змушували спуститися вниз, лягти на трупи, а потім розстрілювали.

Православна Церква свято зберігає пам’ять про трагедію Бабиного Яру, про праведників, мучеників, про їх подвиги. У 2000 році на місці їх мученицької смерті був встановлений поклінний хрест, а в 2012 році освячено каплицю. Богослужіння проходять у тимчасовому храмі на честь ікони Божої Матері “Всіх скорботних Радість”, розташованому поруч з каплицею.

Храм у Бабиному Яру – місце молитви і пам’яті про сотні тисяч жертв нацизму. Нагадаємо, що за останні півтора року церква тричі піддавалася вандальному нападу паліїв.

За матеріалами Київської Митрополії

Просмотров: 807