СОФІЯ. Представник УПЦ взяв участь у конференції, присвяченій 1000-літтю від дня преставлення святого князя Володимира

9-10 жовтня, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків Української Православної Церкви протоієрей Миколай Данилевич перебував у Софії (Болгарія), де взяв участь в конференції, присвяченій 1000-літтю преставлення святого рівноапостольного князя Володимира.

У конференції взяли участь Святіший Патріарх Болгарський Неофіт, митрополити: Віденський Дометіан, Ловчанський Гавриїл, Західно- та Середньоєвропейський Антоній, єпископ Тіверіопольський Тихон, голова Відділу по зв’язках з громадськістю при Священному Синоді БПЦ А. Караміхалєва, секретар ВЗЦЗ МП з міжправославних зв’язків протоієрей Ігор Якимчук, головний секретар Священного Синоду Болгарської Православної Церкви архімандрит Герасим (Георгієв).

Під час конференції було зачитане вітальне слово Блаженнішого Митрополита Онуфрія, в якому Предстоятель Української Православної Церкви відзначив важливість того, «щоб православні народи ще тісніше підтримували зв’язки один з одним, розділяли радості та співпереживали в скорботах». Блаженніший владика також подякував усій повноті Болгарської Церкви за молитви про Україну.

У ході конференції були заслухані доповіді клірика Болгарської Православної Церкви протоієрея Кирила Попова, професора Московської духовної академії протоієрея Владислава Ципіна, керівника Церковно-наукового центру «Православна енциклопедія» С. Л. Кравця, викладача Великотирновського університету д-ра історичних наук проф. П. Павлова, д-ра філ. наук проф. Н. Дончевої-Панайотової, докторанта Богословського факультету Софійського університету Л. Бурмової.

Заступник голови ВЗЦЗ УПЦ розповів Предстоятелю Болгарської Церкви про випробування, через які проходить Церква в Україні
Заступник голови ВЗЦЗ УПЦ розповів Предстоятелю Болгарської Церкви про випробування, через які проходить Церква в Україні

В рамках роботи наукового форуму відбулася зустріч заступника голови ВЗЦЗ УПЦ протоієрея Миколая Данилевича зі Святішим Патріархом Болгарським Неофітом, під час якої священик розповів Його Святості про непрості часи випробувань, крізь які наразі проходить Українська Православна Церква. Святіший Патріарх Неофіт зі своєї сторони сказав: «Ми переживаємо за український народ і молимося за мир в Україні, в тому числі й за мир між християнами, чому жодним чином не сприяють захоплення православних храмів, про які протягом останнього часу ми чуємо все частіше». Протоієрей Миколай Данилевич від імені Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія також привітав Предстоятеля Болгарської Православної Церкви з грядущою визначною датою – 70-літтям з дня народження, яке Святіший Патріарх Неофіт відзначатиме 15 жовтня поточного року, та передав пам’ятний подарунок.

Під час свого перебування у Болгарії протоієрей Миколай Данилевич також дав інтерв’ю болгарським церковним та світським ЗМІ, у яких розповів про сучасний стан та проблеми Православ’я в Україні.

Відділ зовнішніх церковних зв’язків УПЦ

Просмотров: 505