КИЇВ. Предстоятель УПЦ звершив Літургію в Спасо-Преображенському соборі та освятив музей пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира (ОНОВЛЕНО)

14 жовтня, у день свята Покрови Пресвятої Владичиці Богородиці і Пріснодіви Марії, Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у Спасо-Преображенському соборі м. Києва.

Спасо-Преображенський собор відзначає 5-річчя від дня освячення
Спасо-Преображенський собор відзначає 5-річчя від дня освячення

Сьогодні виповнюється 5 років з дня освячення Спасо-Преображенського собору м. Києва. Цей храм був закладений на свято Покрови Пресвятої Богородиці 2005 року старанням ктитора Ігоря Лисова. Освячення собору звершив 13 жовтня 2010 року спочилий Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир (+2014, Сабодан). До свята Покрови 2012 року було відбудовано та освячено дзвіницю біля собору, на якій встановлений найбільший в Україні карильйон на 56 дзвонів.

Його Блаженству співслужили митрополити: Білоцерківський і Богуславський Августин, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр; архієпископи: Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, Макарівський Іларій, Шепетівський і Славутський Пантелеімон, Дніпродзержинський і Царичанський Володимир; єпископи: Діонисій (Константинов), Обухівський Іона, а також духовенство парафії та столиці.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні

Під час Літургії Блаженніший Митрополит Онуфрій удостоїв благочинного собору протоієрея Валерія Кравця права носіння другого хреста з прикрасами.

Наприкінці богослужіння відбувся короткий молебень перед іконою Плащаниці Божої Матері, що наразі перебуває у столиці України з благословення Патріарха Єрусалимького Феофіла ІІІ.

Меморіальний музей пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира
Меморіальний музей пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира

Після одпусту Його Блаженство нагородив ктитора Спасо-Преображенської парафії Ігоря Лисова орденом преподобних Антонія і Феодосія Печерських І ступеня, а також благодійників собору – відзнаками УПЦ.

По завершенні Літургії Архіпастир звершив освячення парафіяльного дитячого садка, спорудженого коштом благодійників собору, і Меморіального музею пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира та звершив заупокійну єктенію за спочилим Предстоятелем Української Православної Церкви.

Нагадаємо, що 11 жовтня до Києва з Єрусалиму було привезено чудотворну ікону Плащаниці Божої Матері. Святиня перебуватиме до 30 жовтня включно у Спасо-Преображенському соборі.

Просмотров: 4333