В Українській Православній Церкві молитовно відзначили День захисника Вітчизни

В єпархіях та монастирях УПЦ підносили молитви за воїнів, які звершують військову службу Вітчизні, та тих, хто загинув, виконуючи свій обов’язок.

Молитва за спочилими військовими ЗСУ у Сєверодонецьку
Молитва за спочилими військовими ЗСУ у Сєверодонецьку

13 жовтня, напередодні свята Покрови Пресвятої Богородиці, керуючий Сєверодонецькою єпархією, архієпископ Сєверодонецький і Старобільський Никодим разом із місцевим духовенством взяв участь в урочистих заходах з нагоди Дня захисника України. Високопреосвященніший владика разом із священнослужителями та громадськістю, за участі голови Луганської обласної ВЦА Г.Б. Туки, підніс молитви за душі спочилих українських військових на центральній площі міста.

Молитва за українських військових  у Львівській єпархії

14 жовтня, у день свята Покрови Пресвятої Владичиці Богородиці і Пріснодіви Марії, в рамках загальноцерковного моління за захисників України, єпископ Львівський і Галицький Філарет разом із духовенством Львівської єпархії підніс молитви за українських воїнів за Літургією в Покровському храмі міста Борислава Дрогобицького району. Після богослужіння владика Філарет зі всіма присутніми вшанував пам’ять загиблих військових заупокійною літією. За богослужіннями також молилися військові бригади імені генерала Кульчицького Національної гвардії України, яким постійно допомагає парафія.

Того ж дня керуючий Мукачівською єпархією Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський звершив Божественну літургію у Свято-Покровському храмі м. Ужгорода. За богослужінням разом із духовенством єпархії та тисячма вірянами владика Феодор підніс молитви за українське військо, а наприкінці Літургії звершив панахиду за солдатами, котрі загинули в різні часи при виконанні свого військового обов’язку. Окрім того, 14 жовтня представник Мукачівської єпархії взяв участь в урочистих заходах до Дня захисника України, що пройшли на Пагорбі Слави Ужгорода.

У Сумах Літургія була звершена на Покровській площі
У Сумах Літургія була звершена на Покровській площі

У Сумах на свято Покрови Божественна літургія, що очолив правлячий архієрей, архієпископ Сумський і Охтирський Євлогій, була звершена на Покровській площі. За богослужінням, яке зібрало велику кількість віруючих, відбулося молитовне поминання військовослужбовців Збройних Сил України, а також була піднесена особлива молитва за мир на українській землі.

Священик Полтавської єпархії взяв участь у покладанні квітів до меморіалу загиблих козаків
Священик Полтавської єпархії взяв участь у покладанні квітів до меморіалу загиблих козаків

До Дня захисника України у Полтаві також відбулося вшанування загиблих воїнів ЗСУ. З благословення митрополита Полтавського і Миргородського Филипа священнослужитель Полтавської єпархії протоієрей Михайло Волощук взяв участь у покладанні квітів до підніжжя пам’ятника загиблим українським козакам, а представники Полтавської місіонерської духовної семінарії на чолі з благочинним міста протоієреєм Георгієм Грабом виступили на святковому тематичному вечорі, присвяченому Дню захисника України.

Благословили учасників урочистого заходу з нагоди подвійного свята і у Білоцерківській єпархії УПЦ. На святковому вечері, що пройшов у м. Березань, були присутні представники міської влади, депутатського корпусу місцевої та обласної рад, воїни, волонтери, представники підприємств міста, які допомагали військовим ЗСУ, особовий склад міського військкомату.

Благочинний Київської єпархії разом із головою РДА надали фінансову допомогу родинам загиблих воїнів ЗСУ
Благочинний Київської єпархії разом із головою РДА надали фінансову допомогу родинам загиблих воїнів ЗСУ

Також на Київщині у день свята Покрови Пресвятої Богородиці благочинний Бишівського благочиння та голова Макарівської РДА відвідали сім’ї українських військовослужбовців. Священнослужитель та очільниця району привітали сім’ї загиблих військовиків зі святом та з Днем захисника України, надали необхідну матеріальну підтримку та допомогли з’ясувати питання щодо оформлення документації, необхідної для соціальних виплат.

Благочинний Херсонської єпархії відвіав військові підрозділи південних районів Херсонщини
Благочинний Херсонської єпархії відвідав військові підрозділи південних районів Херсонщини

У Херсонській єпархії з нагоди свята Покрови Пресвятої Богородиці, з благословення митрополита Херсонського і Таврійського Іоанна, благочинний Чаплинського округу протоієрей Іоанн Калинець відвідав усі військові підрозділи південних районів Херсонщини. Священик разом із воїнами підніс молитви за мир в Україні перед шанованими іконами зі Святої Гори Афон, які привіз до кожної із військових частин. У День захисника України сугубу молитву за українське військо звершив і митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн, який очолив Божественну літургію у Федорівському храмі Херсона. Після богослужіння Преосвященний владика відслужив заупокійну літію за загиблими військовослужбовцями. Ввечері того ж дня Митрополит Іоанн очолив хресний хід до скульптурного образу Божої Матері «Покров», розташованому в центрі Херсона, де разом із духовенством і мирянами підніс молитви за українських воїнів.

Православні херсонці помолилися перед скульптурним образом Божої матері "Покров"
Православні херсонці помолилися перед скульптурним образом Божої матері “Покров”

Моління за військових ЗСУ, котрі звершують нині свою службу, та тих, які спочили при виконанні обв’язку перед державою, були звершені й у Івано-Франківській єпархії. Після Божественної літургії в Спасо-Преображенському храмі керуючий єпархією Преосвященніший єпископ Тихон відслужив молебень про мир в Україні та молився за українських воїнів, які захищають Вітчизну, а також пом’янув загиблих.

Керуючий справами УПЦ разом із митрополитом Овруцьким і Коростенським Віссаріоном піднесли молитви біля пам'ятника Покрови Пресвятої Богородиці
Керуючий справами УПЦ разом із митрополитом Овруцьким і Коростенським Віссаріоном піднесли молитви біля пам’ятника Покрови Пресвятої Богородиці

Також у день свята, 14 жовтня, відбулися святкові заходи присвячені Дню захисника України в м. Коростень. З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, урочистості  відвідав керуючий справами УПЦ, митрополит Бориспільський і Броварський Антоній. Його Високопреосвященство у співслужінні митрополита Овруцького і Коростенського Віссаріона звершив молебень до Божої Матері біля пам’ятника Покрови Пресвятої Богородиці.

У Запорізькій області військові взяли участь у молебнях, що проходили в благочиннях єпархії. Зокрема в Енергодарі, у храмі на честь ікони Божої Матері «Призри на смирення» після Божественної літургії був звершений молебень за українське військо, в якому взяли участь військовослужбовці в/ч 3042 на чолі з командиром Рибаком І.О. По завершенні молебного співу відбулася панахида за спочилими воїнами.

Наймолодші віряни УПЦ піднесли молитви за своїх захисників
Наймолодші віряни УПЦ піднесли молитви за своїх захисників

Піднесли молитви за своїх захисників і наймолодші віряни УПЦ. У с. Залісці, що на Волині, учні місцевої школи разом із вчителями відвідали храм преподобної Параскеви Сербської, де спільно зі священиком та парафіянами звершили молебень за здоров’я військовослужбовців, котрі перебували і перебувають в зоні збройного конфлікту на Сході, та за мир в Україні.

Просмотров: 890