Про те, як батальйон “Донбас” захоплює церкви для “Київського патріархату”

Неймовірне у демократичному суспільстві продовження мала ситуація із захопленням храму на честь Стрітення Господнього у м. Костянтинівка Донецької області. Після зміни складу громади місцевим бізнесменом Шапраном Ю.В. за власним розсудом і «переведення» отриманої псевдопарафії до розколу, біля захопленої церкви була виставлена цілодобова охорона з бійців батальйону «Донбас».

Таким чином організатори захоплення намагаються зашкодити «провокаціям»: вочевидь, з боку місцевих жителів, які не те, щоб ходити до «Київського патріархату» – ніколи не знали про цю релігійну структуру.

Як зазначив керуючий Горлівською єпархією митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан, це є перший випадок розпалення релігійного конфлікту в регіоні. Особливо прикро, що ця ескалація має суто штучне походження, засновується на глибоко упередженому ставленні до Української Православної Церкви та здійснюється виключно за рахунок силового методу. «Говорячи світською мовою – це звичайне рейдерське захоплення», – говорить митрополит Митрофан.

Митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан
Митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан

Коментуючи ситуацію, місцевий настоятель протоієрей Андрій Чичеринда каже, що військові з нашивками «Донбасу» з’явилися у храмі ще у серпні поточного року. «Я звернувся до Юрія Шапрана – запитав, хто це? – говорить священик. – Він сказав, що ці люди охороняють храм, щоби не було ніяких провокацій, особливо перед виборами». Очевидне намагання відібрати храм громади УПЦ з боку Шапрана та з’ясувати причини такої поведінки спробував митрополит Митрофан. «Якщо б він дав зрозуміти, що його змусили, я б йому надав всіляку допомогу, – розповідає митрополит. – Але ні – він сказав, що так сам вирішив!». Духовенство та миряни православної Донеччини шоковані, адже таким чином кожен, хто має військову силу може безкарно захоплювати храми та робити парафії, немов перебуваючи у часи релігійних війн 400-літньої давнини.

У єпархіальному управлінні Горлівки та самі віруючі Української Православної Церкви, які залишилися у Костянтинівці без храму, бачать лише один шлях виборення власної парафії –у суді, згідно з чинним законодавством. «Я дуже сподіваюся, що суд буде безпристрасним та винесе законне рішення. Інакше про що можна говорити», – наголошує керуючий Горлівською єпархією митрополит Митрофан.

Нагадаємо, 14 жовтня, у день Покрова Пресвятої Богородиці, представники «УПЦ КП» силоміць захопили храм на честь Стрітення Господнього у м. Костянтинівка Донецької області

За матеріалами Спілки православних журналістів

Читайте також:

КИЇВ. У Верховній Раді ініціюють створення тимчасової комісії для розслідування захоплень храмів УПЦ
На сайті Президента України опубліковано петицію з проханням вжити заходів задля припинення провокацій проти УПЦ
ВІДЕОФАКТИ. Побиття “Правим сектором” православних християн. Радикали кричать: “Слава нації!”, християни відповідають: “Слава Богу!”
Місцева влада Тернопільщини ділить храми на власний розсуд

Просмотров: 1907