ВІННИЦЬКА ОБЛАСТЬ. Предстоятель УПЦ звершив Літургію у новоосвяченому храмі святого Андрія Первозваного у смт. Тростянець (ОНОВЛЕНО)

18 жовтня, у Неділю 20-ту після П’ятидесятниці, Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію у новозбудованому храмі на честь святого апостола Андрія Первозваного м. Тростянець Тульчинської єпархії.

Перед початком богослужіння Блаженніший владика звершив чин великого освячення храму.

Розпису храму передували ліпні роботи, що тривали 3 роки
Розпису храму передували ліпні роботи, що тривали три роки

Храм святого апостола Андрія Первозванного – перший в Тульчинській єпархії, що освячений на честь першого учня Христового. Церква будувалася 10 років зусиллями благодійного фонду «Добродар», що очолює меценат Ігор Хміль. Її зовнішній вигляд вражає витонченістю форм та куполів, внутрішнє оздоблення – вишуканою ліпниною та розписом в академічному стилі, а позолочений іконостас став справжнім витвором мистецтва, на виготовлення якого майстер витратив два роки.

Його Блаженству співслужили митрополити: Тульчинський і Брацлавський Іонафан, Вінницький і Барський Симеон, Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт; архієпископи: Уманський і Звенигородський Пантелеімон, Макарівський Іларій; єпископи: Угольський Антоній, Бородянський Варсонофій, а також духовенство та гості єпархії.

Після читання Святого Євангелія Архіпастир звернувся до віруючих зі словом проповіді.

nagornaya_propoved
Ікона “Нагорна проповідь”

Цього дня Свята Церква пропонує віруючим звернути особливу увагу на зачало з Євангелія від Луки (Лк. 6:31-36). У вказаному уривку, що читався за Літургією, міститься золоте правило християнської моралі, яке Христос промовив під час Нагірної проповіді. «І як хочете, щоб з вами чинили люди, так і ви чиніть з ними, – сказав Спаситель своїм учніям і додав, – будьте милосердні, як і Отець ваш милосердний».

По завершенні богослужіння Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав православних тростянчан із важливою подією в житті міста – освяченням храму, а також нагородив благодійників відзнаками Української Православної Церкви. Зокрема, ордену святого великомученика Георгія Побідоносця були удостоєні Хміль І.В. та Борозенець М.І., а ордену преподобної Анастасії Київської – Швидка Л.І.

Фото: прес-служба Тульчинської єпархії, Василій Кочубейник

Просмотров: 3433