25 жовтня, у Неділю 21-шу після Пятидесятниці, Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Його Блаженству співслужили намісник обителі, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, архієпископ Макарівський Іларій, а також духовенство монастиря.

Після читання Святого Євангелія Архіпастир звернувся до віруючих зі словом проповіді, в якій підкреслив, що Вселенські собори навчають кожного православного християнина істинної віри. Правильне знання про Бога допомагає усім стяжати покаяння, отримати укріплюючу силу, що дає змогу пройти земний шлях та унаслідувати Царство Небесне.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Під час Літургії Блаженніший владика звершив священицьку хіротонію над випускником Київської духовної семінарії дияконом Євгенієм Філатовим, а також дияконську – над студентом Київської духовної академії Сирбу Вячеславом.

По завершенні богослужіння Його Блаженство привітав присутніх із недільним днем і пам’яттю святих отців VII Вселенського собору та благословив усіх.

Іконографічне зображення VII Вселенського собору
Іконографічне зображення VII Вселенського собору

VII Вселенський собор є сьомим за рахунком та останнім, який визнає Православна Церква. Він був зібраний у 787 році у малоазійському місті Нікея в часи правління Візантією імператриці Ірини (780-802 рр.). На соборі був ухвалений догмат про іконопочитання, згідно з яким кожному християнину треба «зберігати без нововведень усі церковні Передання, що були Писанням чи без Писання встановлені для нас, як згідні з євангельською проповіддю та такі, що служать нам для віри в істинного, а не уявного воплощення Бога Слова…»

За використанням матеріалів офіційного сайту Києво-Печерської Лаври

Просмотров: 2226