КИЇВ. Ієрархи Помісних Православних Церков засвідчили молитовну підтримку Українській Православній Церкві (+ВІДЕО)

9 листопада, у день пам’яті преподобного Нестора Літописця, після Божественної літургії в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври з нагоди 400-річчя Київської духовної академії відбувся брифінг для представників ЗМІ. Перед журналістами виступили Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Онуфрій, митрополит Дарданельський Никита (Константинопольська Православна Церква), митрополит Филипопольський Нифон (Антіохійська Православна Церква) та митрополит Вострський Тимофій (Єрусалимська Православна Церква).

Вітаючи присутніх із 400-річним ювілеєм Київської духовної академії, Його Блаженство зазначив: «Це для нас великий термін, за який наша духовна школа і наша Церква пройшли складний шлях, на якому були випробування, де були і Фавор, і Голгофа. Але скрізь, що б ми не переживали, ми залишалися добрими християнами та вірними чадами Христової Церкви». Блаженніший владика побажав студентам і викладачам Київської духовної школи Божого благословення, духовного натхнення та всього, що потрібно, аби їхня праця була плідною та богоугодною. Також Предстоятель УПЦ привітав представників Помісних Церков та подякував їм за спільну молитву з нагоди ювілейних святкувань.

Екзарх Святішого Патріарха Константинопольського Варфоломія, митрополит Дарданельський Никита долучився до слів Його Блаженства та додав, що сьогоднішня сугуба молитва Церкви підноситься за мир в Україні. «Як ми тут всі говорили між собою, ми молимося за мир, за благодать Божу, за благословення на ваш народ», – сказав представник Константинопольського патріархату. Він також побажав Блаженнішому Митрополиту Онуфрію ще багато років продовжувати служіння православному народу України, у проповіді Христа розп’ятого та воскреслого.

Вітаючи Предстоятеля УПЦ та ректора Київської духовної академії і семінарії, митрополита Бориспільського і Броварського Антонія з ювілеєм, представник Блаженнішого Патріарха Антіохійського і всього Сходу Іоанна Х митрополит Нифон відзначив велику радість з приводу візиту на українську землю. «Я приїхав, щоб висловити нашу любов до вас. Блаженніший митрополит Онуфрій та інші ієрархи Української Православної Церкви люблять і дорожать Україною. Ми вчимося у них, якими потрібно бути патріотами. Бережіть їх, любіть їх, тому що все можливо, коли є любов, – наголосив владика Нифон. – Як ліванець, хочу побажати Україні ще й процвітання, щоб любов була між усіма вами, амінь!»

Ієрарх Єрусалимської Православної Церкви, митрополит Вострський Тимофій відзначив тісний зв’язок, що здавна поєднує Православ’я на українській землі та, зокрема, Київські духовні школи, з Патріархами Єрусалиму. Підкреслюючи цю духовну єдність, що існує і сьогодні, Преосвященний Тимофій зазначив: «Ми раді, що маємо літургічне спілкування та єдність у вірі з Українською Православною Церквою на чолі з Блаженнішим митрополитом Онуфрієм. І йому як Предстоятелю цієї Церкви та владиці Антонію, як ректору Київської духовної академії і семінарії, висловлюємо сердечне вітання та побажання, щоб цей навчальний заклад продовжував приносити користь Православ’ю в усьому світі та сприяв тому, щоб український народ, який зараз проходить через страждання, якомога скоріше відчув мир». Насамкінець представник Єрусалимського Патріархату запевнив у постійній молитві, що підноситься на Гробі Господньому за Україну та її народ, та побажав православним українцям Божого благословення.

Просмотров: 2676