КИЇВ. У Києво-Печерській Лаврі проходить виставка, на якій вперше зібрані репродукції 100 чудотворних ікон з усіх регіонів України

15 листопада у Трапезній палаті храму преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаврі відкрилася унікальна виставка «Україна – дім Пресвятої Богородиці», повідомляє Інформаційний відділ УПЦ з посиланням на Центр інформації УПЦ. В експозиції зібрані репродукції 100 чудотворних ікон з усіх регіонів України.

«Вперше в Києво-Печерській Лаврі ми зібрали образи 100 місцевошанованих чудотворних ікон Божої Матері. Такого ще не було ніде ніколи: в одному місці і в один час зібрані всі чудотворні ікони Пресвятої Богородиці, перед якими молиться і які зберігає для нашого народу Українська Православна Церква», – повідомив глава інформаційно-просвітницького відділу Київської єпархії УПЦ, єпископ Васильківський Миколай.

Читайте також: АНОНС. Містами України пройде Хресна хода миру зі святинею світового Православ’я

Преосвященний владика також зазначив, що метою цієї просвітницької та місіонерської акції є збір коштів для дітей постраждалих на сході України, дітей з важкими захворюваннями і для дітей-сиріт.

Організатором виставки виступає благодійний проект «Наша Лепта».

Під час відкриття експозиції відбулося освячення ікон-репродукцій. Також був звершений молебень про мир в Україні, після якого пройшов концерт дитячих хорових колективів «Радуйся, Радосте!». У своїх піснеспівах юні хористи прославляли Пресвяту Богородицю.

Читайте також: Благодійний проект «Наша Лепта» підготував адресну гуманітарну допомогу в зону АТО

Як повідомляє Інформаційний відділ УПЦ з посиланням на Центр інформації УПЦ, виставка працюватиме щодня з 10.00 до 16.00 і триватиме до 22 листопада. Кожного дня впродовж роботи експозиції біля ікон о 12.00 і 15.00 будуть звершуватися молебні.

На виставці «Україна – дім Пресвятої Богородиці» представлені репродукції ікон з X століття – по наші дні. Зокрема, це ікони, прославлені рішенням Священного Синоду УПЦ і особливо шановані в храмах і монастирях єпархій Української Православної Церкви. Також на виставці представлені зображення втрачених ікон: Ігорівського образу Божої Матері й ікони «Розчулення». Також на виставці представлена копія 900-річної кам’яної візантійської ікони Божої Матері, яка, як вважається, належала Володимиру Мономаху.

За матеріалами Центру інформації УПЦ
Фото С.Ведерського

Просмотров: 1266