Українські суди визнають незаконними захоплення храмів УПЦ

Суди Тернопільщини та Рівненщини в листопаді прийняли ряд рішень, якими визнали незаконними захоплення храмів Української Православної Церкви представниками «Київського патріархату».

24 листопада Тернопільський апеляційний суд зобов’язав Кременецький районний суд відновити провадження у справі про визнання недійсним рішення зборів сільської громади села Башуки про «переведення» релігійної громади храму Української Православної Церкви на честь Святого Архістратига Михаїла в «УПЦ КП» та перереєстрацію статуту громади.

Нагадаємо, що церква в селі Башуки була захоплена 14 червня розкольниками за підтримки радикалів. При цьому рішення релігійної громади УПЦ було підмінене рішенням сільської громади. Кременецький районний суд свого часу відмовив вірянам УПЦ у розгляді справи про захоплення їхнього храму, мотивуючи це тим, що громади УПЦ вже не існує, а отже позов вони подавати не можуть.

Читайте також: На Тернопільщині селяни захищають своє право бути в канонічній Церкві (ВІДЕО)

19e190ec3e4c288ae5f0acc928ab22a8
Недійсний протокол, зареєстрований Тернопільською ОДА зі змінами до статуту громади УПЦ від 28 серпня

Наступного дня, 25 листопада, Кременецький районний суд задовольнив позов православної громади УПЦ села Колосова про визнання недійсним протоколу зборів, згідно з яким Тернопільською ОДА була зареєстрована громада «Київського патріархату» та внесено зміни до статуту громади УПЦ. Таким чином, рішення Тернопільської ОДА від 28 серпня було скасовано.

Читайте також: Суд вже вдруге визнав у діях губернатора Тернопільщини загрозу захоплення храму УПЦ (+ВІДЕО)

Нагадаємо, 26 серпня, Кременецький районний суд заборонив Тернопільській ОДА «приймати рішення про реєстрацію нової редакції статуту релігійної громади «Парафія Святого Апостола Іоанна Богослова» с. Колосова». Та не зважаючи на заборону, 28 серпня керівництвом Тернопільської ОДА було підписано розпорядження про внесення змін до даного статуту.

Як повідомляв раніше Інформаційний відділ УПЦ, 24 листопада своїм рішенням Рівненський окружний суд відхилив позов громади «Київського патріархату» про передачу Свято-Покровського храму в селі Рясники Гощанського району на Рівненщині у почергове користування.

Читайте також: РІВНЕНСЬКА ОБЛАСТЬ. Суд запобіг рейдерському захопленню храму в селі Чудниця

Використано матеріали СПЖ

Просмотров: 674